fbpx

Jak schudnąć na wiosnę?

Jak schudnąć na wiosnę?

Zimowe uśpienie często przynosi dodatkowe kilogramy. Gdy przyroda budzi się do życia, dni są dłuższe i wreszcie pojawia się słońce, łatwiej zmotywować się do aktywności fizycznej. Regularne uprawianie sportu w połączeniu ze zdrowym odżywianiem to jedyna skuteczna metoda na schudnięcie i utrzymanie odpowiedniej wagi na stałe. Wielogodzinne głodzenie powoduje utratę mięśni, a nie tkanki tłuszczowej. Skorzystaj ze wskazówek przygotowanych przez dr Barbarę Jerschinę z Grupy LUX MED i przywitaj wiosnę bez zbędnych kilogramów.

Pij wodę zamiast napojów słodzonych

Słodzone napoje gazowane nie tylko dostarczają organizmowi ogromnej dawki cukrów, ale również wzmagają apetyt oraz pragnienie. Bezsmakowa woda to jedyny napój, który nie zawiera kalorii – podczas odchudzania powinno się wypijać powyżej 2,5 litra płynów dziennie. Dodatkowo, szklanka wody przed posiłkiem sprawi, że szybciej będziesz czuć się najedzona. Fot.123rf.com

Zamień białe na brązowe

Pełnoziarniste makarony, ciemne pieczywo i brązowy ryż zawierają inny, zdrowszy rodzaj cukrów (węglowodany złożone, które wchłaniają się wolniej) w porównaniu do swoich białych odpowiedników (cukry proste – szybko wchłaniane). Pełne ziarno to również bogactwo błonnika, który poprawia przemianę materii, jest podstawowym źródłem witamin z grupy B, powoduje uczucie sytości oraz ogranicza wchłanianie tłuszczów z jedzenia. Fot.123rf.com

Owoc to też „coś słodkiego”

Każdy ma czasem ochotę na „coś słodkiego”. Zamiast sięgać po bułki drożdżowe, batoniki czy ciasteczka możesz wybrać ananasa, który ma w sobie bromelainę wspomagającą proces trawienia, lub grejpfruta pobudzającego spalanie tłuszczów. W chwilach słabości pamiętaj też o suszonych śliwkach, które przyspieszają przemianę materii i są niezwykle bogate w błonnik. Fot.123rf.com

Redukuj tłuszcz w diecie

Warto zastąpić mięsa o wysokiej zawartości tłuszczu, takie jak wieprzowina – kurczakiem, indykiem, cielęciną, chudą wołowiną, a najlepiej rybami. Możesz nadal jeść ulubione potrawy, stosując w nich zdrowsze zamienniki. Jeśli to dla zbyt trudne, wprowadzaj zmiany stopniowo. Zrezygnuj ze smażenia – postaw na pieczenie lub gotowanie na parze. Do sałat dodawaj natomiast świeże oleje (lniany, rzepakowy, z pestek z dyni) lub oliwę z oliwek, które są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Fot.123rf.com

Jedz swieże warzywa

Staraj się jeść warzywa jak najmniej obrobione termicznie. Świeże produkty wspomagają trawienie oraz dostarczają dużo witamin i energii, dzięki czemu będziesz miała siłę na codzienne obowiązki i aktywność fizyczną. Warto więc dodawać je do głównych posiłków. Fot.123rf.com

Zamiast jechać – przejdź się

Pamiętaj, że długie spacery to również aktywność fizyczna, a ruch na świeżym powietrzu dodatkowo wzmacnia organizm. Jeśli nie masz czasu na regularne treningi, staraj się maksymalnie zwiększyć liczbę kilometrów, które przechodzisz w ciągu dnia. Możesz wysiąść przystanek wcześniej, korzystać wyłącznie ze schodów czy chodzić na zakupy do sklepu ulicę dalej. Dodatkowo – co sprawia ci największą przyjemność: taniec, rower a może joga? Ruch ma wzmacniać i kształtować sylwetkę, ale przede wszystkim sprawiać przyjemność. Fot.123rf.com

Zadbaj o jędrność skóry

Utracie wagi może towarzyszyć wiotczenie skóry. Naprzemienne prysznice (ciepła woda na zmianę z zimną) zamiast gorących kąpieli pozwolą ją ujędrnić, a nawet zredukować cellulit. Dołącz do tego masaże oraz peelingi całego ciała. Jeśli masz bardziej wymagającą skórę, możesz skorzystać z profesjonalnych zabiegów ujędrniających w gabinetach medycyny estetycznej.Fot.123rf.com

mat.pras.LUX MED

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
?>