„Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie”, poradnik wydany późną jesienią przez Wydawnictwo Zwierciadło okazał się być najlepszą książką na zimę - zdaniem internautów.
W plebiscycie serwisu Granice.pl oddano ponad 20 tysięcy ważnych głosów. Wśród nich liczni uznali, że przepisy Moniki Mrozowskiej to zasługują na szczególne wyróżnienie.
Zima kojarzy się zapewne wielu z okresem podjadania, smakowania. A dobrze byłoby zadbać, by łasuchowanie wyszło nam na zdrowie.
Dla uwielbiających słodycze, dla tych, którzy marzą to smakołyki, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Zapewniające rozkosz dla podniebienia przekąski to nie mit. I dowodem na to jest cała zawartość tej książki – 60 przepisów na desery, które uszczęśliwią kubki smakowe osoby, której celem jest zdrowe odżywianie się ale bez umartwiania.
Tym, którzy nie potrafią niemal żyć bez słodkości, dla podjadających i sięgających po słodkie co-nieco, nawet, gdy potem dręczą ich wyrzuty sumienia przygotowano kilkadziesiąt smacznych, sprawdzonych przepisów. Jeśli komuś wydaje się, iż coś takiego jak zdrowe słodycze po prostu nie istnieje, a to co zdrowe nie może być przecież równocześnie smaczne – to nieprawda! Nie ma powodu, by odmawiać sobie słodkiego smaku. Łakocie nie tylko mogą, a wręcz powinny znaleźć się w codziennym menu. Jedzmy je bez poczucia winy – to może wyjść nam na zdrowie!
Jak zresztą można nie skusić się choćby samą nazwą? Oto przykłady – pochwała lenistwa, tiramisu na diecie i wreszcie coś konkretnego – „żelazna” lemoniada.
Oto podpowiedzi eksperta – smakołyki, które dzięki zawartości odpowiednio dobranych składników – w tym orzechów, kasz i suszonych owoców – wzmocnią organizm w sposób naturalny. Wiele przepisów uzupełniają informacje o realnych korzyściach, które przynosi jedzenie poszczególnych składników, a wszystkie zdjęcia przygotowała sama autorka. Podobno ładnie podane jedzenie silnie działa na zmysł smaku. My zaś zapewniamy, że deser „Źródło młodości” równie dobrze smakuje, jak wygląda.
Monika Mrozowska – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Współautorka książek kulinarnych (m.in. „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy”). Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową. Autorka bloga na Zwierciadlo.pl
Ostatnio prowadziła mikołajkowe warsztaty kulinarne dla dzieci. W galerii powyżej klika zdjęć z tego radosnego wydarzenia.