Składniki:
800 gr polędwiczek wieprzowych pokrojonych w „monety”
2-4 łyżek mąki kukurydzianej (wg potrzeby aby, opanierować delikatnie mięso)
3-4 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
6 łyżek chrzanu
1 dymka
1 garść szałwii
2 garści natki pietruszki
400ml śmietany 30%
wywar mięsny
Pokrojone polędwiczki przypraw solą i pieprzem. Lekko zapanieruj mąką kukurydzianą. Ułóż w ActiFry i polej olejem. Smaż przez 7min. Dymkę, szałwię i natkę pietruszki posiekaj. Dodaj pozostałe składniki do ActiFry.
Jeszcze odrobinę mąki kukurydzianej wymieszaj z wywarem i chrzanem w małej miseczce i dodaj do ActiFry. Duś przez kolejne 10minut. Jeśli trzeba dodaj trochę wywaru mięsnego. Jeśli lubisz intensywny, chrzanowy smak, dodaj 2 łyżki chrzanu więcej.
Możesz serwować mięso z opiekanymi ziemniaczkami, które możesz również przygotować w ActiFry.
Danie bogate w tiaminę (witaminę B1), która reguluje wchłanianie wielu składników odżywczych z diety i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Wymyślone przez dla