Urządzasz rodzinne przyjęcie? A może zaprosiłeś na wieczór kilku znajomych, z którymi chcesz miło spędzić czas? Bez względu na okazję warto zadbać o to, by na stole nie zabrakło pysznych dań i przekąsek. Jak przygotować smaczne wegańskie jedzenie, które trafi również w gusta osób na klasycznej diecie? Podpowiadamy, które przepisy zachwycą nawet najbardziej zagorzałych wielbicieli mięsa i nabiału!
Bez wątpienia wegetarianizm, czyli dieta pozbawiona mięsa, ryb, owoców morza i owadów (a obecnie również jaj z chowu klatkowego, mleczka pszczelego i nabiału z podpuszczką pochodzenia zwierzęcego) znany był już od tysięcy lat. A jak wygląda kwestia weganizmu?
Choć historyczne doniesienia wspominają czasem o grupach osób, a nawet narodach żywiących się wyłącznie produktami pochodzenia roślinnego, to oficjalny początek weganizmu datuje się na 1944 r., kiedy w Anglii powstało pierwsze na świecie The Vegan Society. Jest to stowarzyszenie zachęcające do zaprzestania eksploatacji zwierząt, które wspiera rozwój produktów spożywczych będących alternatywami dla żywności pochodzenia zwierzęcego. Istnieje ono do dzisiaj i to dzięki niemu od 1990 roku na wielu produktach możemy znaleźć charakterystyczny zielony słonecznik, stanowiący dowód na to, że mamy do czynienia z produktem w 100% wegańskim.
W Polsce bardziej popularny jest znak V-Label certyfikujący produkty przeznaczone dla wegetarian i wegan, przyznawany przez Europejską Unię Wegetariańską (EVU). Certyfikat V-Label posiada dwa rodzaje etykiet: dla wegetarian (V-Label VEGETARIAN) i odrębną dla wegan (V-Label VEGAN).
Sieć sklepów Biedronka wychodząc naprzeciw osobom o specjalnych potrzebach żywieniowych stworzyła własny standard dla wegan i/lub wegetarian, który jest gwarancją, że dany produkt został sprawdzony pod kątem obecności substancji pochodzenia zwierzęcego nie tylko w składzie produktu, lecz także na wszystkich etapach jego produkcji. Dodatkowe oznakowanie na opakowaniu stanowi jasny przekaz dla konsumenta oraz ułatwia podejmowanie odpowiednich decyzji zakupowych.
Weganizm to nie tylko dieta wykluczająca z menu produkty odzwierzęce, ale tak naprawdę cała filozofia i sposób życia opierający się na sprzeciwie wobec wykorzystywania zwierząt. Obejmuje więc m. in. unikanie składników odzwierzęcych w kosmetykach, ubraniach, butach oraz produktach codziennego użytku. To właśnie chęć ochrony życia zwierząt jest jednym z głównych powodów, dla których weganizm cieszy się stale rosnącą popularnością.
Oprócz tego możemy wymienić kilka innych przyczyn, dla których coraz więcej osób decyduje się na dietę wegańską:
- odpowiednio zbilansowana ma pozytywny wpływ na zdrowie,
- przyczynia się do zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko naturalne,
- smaczne produkty roślinne są coraz częściej i łatwiej dostępne w sklepach.
Nie bez znaczenia są też kampanie społeczne i świadomościowe docierające do szerokiego grona odbiorców, a także odpowiedzialna polityka żywieniowa (np. promująca zdrowy styl życia) prowadzona przez wielu producentów i dystrybutorów żywności.
Przekonanie zagorzałych mięsożerców do spróbowana wegańskich alternatyw mięsa może wydawać się trudne, ale jest możliwe. Na pewno trzeba unikać nachalnego namawiania. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie pokazanie takim osobom, że dieta wegańska również może być smaczna, urozmaicona i różnorodna. Choć oficjalnie mogą one przyznawać, że nie wyobrażają sobie życia bez produktów pochodzenia zwierzęcego, to dania roślinne będą dla ich kubków smakowych miłym zaskoczeniem i odmianą.
Miseczki z pastami i sosami wegańskimi: hummusem klasycznym, salsą, sosem czosnkowym, pastą z ciecierzycy, obok falafel (Fot. materiały partnera)
Idealną okazją do zaproponowania znajomym wegańskiego jedzenia będzie roślinne przyjęcie, na którym podasz smakowicie wyglądające wegeprzysmaki, którym nikt się nie oprze. Warto zadbać zwłaszcza o atrakcyjny wygląd dań i w miarę możliwości, przygotować wegańskie alternatywy dla mięsa, np. wegenuggetsy lub burgery z buraka. Nie może zabraknąć też słodkości na bazie roślinnych składników. Będziesz zaskoczony, jak szybko przygotowane przez ciebie wegańskie jedzenie zniknie z talerzy, a goście będą prosić o więcej!
To, co zaserwujesz na przyjęciu, w dużej mierze zależy od pory roku, liczby gości, umiejętności kulinarnych, a także okazji, która jest powodem przyjęcia. Na luźne spotkanie ze znajomymi można podać doskonałe wegańskie finger foods:
- hummus w 3 smakach i kolorach: klasyczny, paprykowy oraz z burakiem w towarzystwie słupków warzyw (np. marchewki, papryki, selera naciowego) do moczenia,
- nachosy z dipem o smaku serowym (rozpuszczone plastry roślinne o smaku goudy z dodatkiem napoju kokosowego) i guacamole,
- minikanapeczki z puszystej bagietki bez składników odzwierzęcych podane z warzywnymi pastami.
Bezpiecznym i zawsze udanym daniem są również wszelkiego rodzaju sałatki warzywne, które możesz wzbogacić o klasyczny vinegret czy sosy wegańskie. Jeżeli jednak chcesz nieco bardziej oczarować gości, wypróbuj poniższe propozycje.
Pieczone nuggetsy warzywne z pikantnym sosem
Wegańskie nuggetsy to dobra propozycja zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moczone w wyrazistych wegańskich sosach stają się urozmaiceniem przyjęcia i z każdym kęsem smakują coraz lepiej.
Składniki na nuggetsy
- 400 g białej fasoli z puszki
- ½ brokułu
- 1 mała cebula
- ½ szklanki błyskawicznych płatków owsianych
- 1 łyżeczka musztardy
- przyprawy (po łyżeczce, do smaku):
- sól
- pieprz czarny
- papryka mielona słodka
- papryka wędzona.
Składniki panierki
- mąka pszenna
- napój sojowy (najlepiej fortyfikowany)
- płatki kukurydziane
- garść orzechów włoskich.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki nuggetsów zmiksuj w blenderze na gładką masę. Składniki panierki: mąkę i napój sojowy wymieszaj w misce do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Płatki kukurydziane i orzechy włoskie zmiel dokładnie w młynku i przesyp na talerzyk.
Z masy uformuj nieduże nuggetsy. Panieruj je najpierw w cieście, potem w zmielonych orzechach i płatkach. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 200oC na złoto-brązowy kolor. Podawaj w towarzystwie domowych frytek i dipów na bazie wegańskiego majonezu lub gotowych wegańskich sosów, np. czosnkowego bądź chili.
Szukasz smacznego gotowego hummusu, wegańskiego majonezu, sosów i innych wegewyrobów?
Wegańskie burgery z burakiem
Wegańskie burgery to uniwersalne danie, które możesz zaserwować zarówno w domu, jak i na grillowym garden party. Połączeniu delikatnej bułki, soczystych, chrupiących warzyw oraz roślinnego burgera otulonego kremowym sosem trudno się oprzeć, a mnogość dodatków sprawia, że nawet najbardziej wybredni weganie i mięsożercy stworzą swoją ulubioną kompozycję. Takie danie świetnie sprawdza się, kiedy wpadają niezapowiedziani goście – jeśli wykorzystasz gotowe burgery roślinne ze sklepu, przygotujesz je w kilka chwil!
Dwa wegańskie burgery z buraka z warzywami i w bułce, leżące na drewnianej desce (Fot. materiały partnera)
Składniki
- bułki hamburgerowe bez składników odzwierzęcych
- gotowe burgery z burakami
- czerwona cebula
- pomidor
- sałata strzępiasta
- zielony ogórek
- wegański majonez
Sposób przygotowania
Bułki przekrój na pół, ułóż na blaszce i umieść w piekarniku lub na grillu, aż się zrumienią z obu stron. W ten sam sposób podpiecz gotowe burgery, pilnując czasu podgrzewania wskazanego przez producenta na opakowaniu. Cebulę, pomidora i ogórka pokrój w cienkie plasterki. Liście sałaty opłucz i osusz.
Kiedy bułki będą gotowe, na ich dolnych częściach rozsmaruj łyżkę majonezu wegańskiego, połóż burger z buraka, rozsmaruj łyżkę ketchupu, ułóż kilka plasterków ogórka, pomidora i cebuli i dodaj liść sałaty. Górną część bułki od wewnątrz posmaruj ketchupem i przykryj nią pozostałe składniki.
Takie burgery z buraka łatwo możesz zamienić w wegańskie cheeseburgery – na każdym buraczanym kotlecie ułóż po 2 plastry roślinne, np. o smaku goudy. Smacznego!
Sprawdź, jakie jeszcze roślinne dania warto zaserwować gościom na garden party:
Żadne przyjęcie nie może obejść się bez deseru. Tym razem postawiliśmy na 2 doskonałe i proste słodkości w wersji wege, które posmakują nie tylko osobom na diecie roślinnej, planetarnej, fleksitarianom, ale też fanom tradycyjnych deserów na bazie nabiału i jajek.
Mocno czekoladowy mus z tofu
Gęsty, kremowy mus o głębokim czekoladowym smaku to doskonała propozycja dla wszystkich łasuchów.
Wegesłodycze: wegańska czekolada i mus czekoladowy z tofu w szklanej kokilce (Fot. materiały partnera)
Do jego wykonania potrzebujesz tylko kilku składników.
Składniki
- kostki (180 g) naturalnego tofu
- tabliczki wegańskiej gorzkiej czekolady
- 130 g suszonych daktyli
- orzechów włoskich i wiórków czekolady do dekoracji.
Sposób przygotowania
Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na ok. 30 minut. Następnie odlej z nich wodę, włóż do malaksera, dodaj pokruszone tofu i zmiksuj całość na gładką masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przełóż do masy i ponownie zmiksuj. Przelej mus do szklanek lub niewielkich słoiczków i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem możesz udekorować deserki połówkami orzechów włoskich i wiórkami wegeczekolady.
Lekka i kremowa panna cotta z malinami
Ten przepis na klasyczny włoski deser w wersji roślinnej pomoże ci na nowo odkryć połączenie aksamitnej kokosowej bazy z kwaskowatym i świeżym smakiem owoców. Dasz się skusić?
Panna cotta z malinami i sosem malinowym wykonana z wegańskich produktów leżąca na białym talerzyku (Fot. materiały partnera)
Składniki
- 300 g fermentowanego produktu na bazie kokosa
- 2 łyżeczki agaru
- 5 łyżek gorącej wody
- 150 ml napoju sojowego (polecamy waniliowy, ale może być też naturalny)
- laska wanilii
- 60 g cukru lub ksylitolu
- 300 g malin
Sposób przygotowania
Produkt kokosowy, 50 g cukru i napój sojowy zmieszaj w misce. Agar rozpuść w gorącej wodzie i dodaj do masy. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wyjmij ziarenka i dorzuć do całości. Masę dokładnie wymieszaj, przelej do niewielkich miseczek i umieść w lodówce na kilka godzin.
Przed podaniem deseru przygotuj sos: zmiksuj 200 g malin z 10 g cukru. Miseczki z kremową masą umieść na chwilę w gorącej wodzie, a następnie delikatnie wyłóż ich zawartość na talerzyk. Polej sosem i udekoruj świeżymi malinami oraz listkami mięty.