Ból brzucha, wysypka i pogorszające się samopoczucie to bardzo wyraźny sygnał ze strony organizmu, że zachodzi w nim reakcja niepożądana. Jednym z powodów dla tych nieprzyjemnych dolegliwości może być niezdiagnozowana alergia, która wymaga nie tylko interwencji lekarza, ale także wsparcia dietetyka. Czym dokładnie jest alergia i jaką rolę w jej leczeniu pełni dieta?
W dużym uogólnieniu - to nagła i spotęgowana reakcja organizmu na pojawienie się antygenów, zawartych w pożywieniu. Reakcje alergiczne rozwijają się w różnym tempie i w różnym zakresie. Z tego te względu mechanizmy dzieli się na alergie IgE zależne i nie-IgE zależne, które powszechnie noszą nazwę nadwrażliwości na daną grupę produktów.
Powstawanie alergii ma różną genezę – tj. objawy pojawić się mogą w dowolnym momencie życia i po zetknięciu z nawet niewielką ilością alergenu. Wśród tych najczęściej występujących, wymienia się:
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego – bóle brzucha, nudności, zaparcia, wzdęcia, biegunki,
- zapalenie błony śluzowej przełyka lub żołądka o charakterze eozonofilowym,
- zmiany skórne – tj. wysypka czy atopowe zapalenie skóry,
- nieżyt nosa,
- kichanie, duszności, kaszel,
- bóle głowy,
- wzmożona potliwość,
- w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny, który jest poważnym stanem, zagrażającym życiu. W momencie jego występowania dochodzi do kołatania serca, duszności, powstawania opuchlizn, a także do spadku ciśnienia krwi.
Co ważne – powyższe objawy mogą pojawić się zarówno bezpośrednio po zjedzeniu alergenu, jak i kilka godzin później. Bardzo często więc pacjent nie łączy objawów z konkretnym produktem, co utrudnia diagnostykę i późniejsze prowadzenie diety eliminacyjnej.
- alergia na mleko krowie – szacuje się, że dotyczy nawet 15 proc. dzieci i około 2 proc. populacji osób dorosłych,
- alergia na laktozę – wbrew pozorom nie występuje wyłącznie w przypadku niemowlaków. Szacuje się, że na nietolerancję laktozy cierpi nawet 35 proc. ludzi dorosłych. , w przeciwieństwie do alergii, jest wynikiem niedostatecznej produkcji enzymu, odpowiedzialnego za trawienie laktozy w przewodzie pokarmowym,
- alergia na soję – szacuje się, że nawet 4 proc. osób dorosłych nie może jeść produktów sojowych – tj. napój sojowy czy tofu,
- alergia na pszenicę – zboża, ze wskazaniem na pszenicę to jeden z najpopularniejszych i najgroźniejszych alergenów. Na szczęście rosnąca świadomość producentów wobec celiakii sprawiła, że na rynku dostępnych jest szereg produktów pozbawionych glutenu,
- alergia na skorupiaki – dotyczy około 2 proc. populacji i obejmuje wszystkie owoce morza,
- alergia na orzechy – przez wiele lat uważana za najpowszechniejszą, dziś szacuje się, że cierpi na nią 3 proc. społeczeństwa.
Diagnoza alergii
Podstawowym krokiem jest obserwacja swojego ciała i notowanie objawów w korelacji z konkretnymi daniami. Pomóc także może alergolog, który zleci konkretny pakiet badań – większość z nich wykonać można w laboratorium i w zależności od zaleceń – kosztuje od 200 do nawet 1500 zł.
Podstawą leczenia jest dieta eliminacyjna – tj. dieta całkowicie pozbawiona alergenu. Ta powinna być niezwykle restrykcyjna, tak, aby całkowicie zminimalizować ryzyko pojawienia się przykrych objawów. Pierwsze kroki w komponowaniu posiłków pozbawionych np. nabiału, jaj, czy pszenicy mogą być trudne – zarówno pod kątem kulinarnym, jak i finansowym. Dlatego też po diagnozie warto udać się na konsultacje dietetyczne lub skorzystać z gotowych cateringów, które tworzą menu pod najczęściej pojawiające się alergie. Przykładem takiej firmy jest
Warto w tym miejscu podkreślić, że obecny rynek spożywczy jest na tyle nowoczesny i elastyczny, że na sklepowych półkach z powodzeniem znajdziesz równie smaczne i bezpieczne zamienniki. Mąki pozbawione pszenicy, wegańskie jogurty, mleka roślinne i siemię lniane zamiast jajka to tylko szczyt góry lodowej wśród wszystkich możliwości.
Współpraca reklamowa