Łukasz konik postanowił podzielić się z nami swoimi wspomnieniami wigilijnymi i ulubionym przepisem świątecznym:
Wigilijne smaki, jakie udało mi się zapamiętać z dzieciństwa, to przede wszystkim smażone karpie w klarowanym maśle z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Delikatny, rozpływający się w ustach smak ryby. Pamiętam jeszcze puszysty sernik z bakaliami mojej babci. Niestety dzisiaj jest już trudno zrobić taki sam, jaki kiedyś. Przepis Łukasza Konika na KARPIA 2 filety z karpia po 200 g (najlepszy z Milicza) 1 cebula duża 2 żabki czosnku sól świeżo zmielony pieprz liść laurowy ziele angielskie masło klarowane około 400g filety karpia przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Obkładamy cebulą pokrojoną w piórka, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Pozostawiamy tak na minimum 12 h. Następnie rozpuszczamy masło klarowane. Smażymy karpie, aż uzyskają złoty kolor.