1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Sernik pieczony w kąpieli wodnej

Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik jest wilgotny i kremowy, choć nie ma w nim grama masła lub margaryny. Aromatyczne ziarna wanilii wzbogacają jego smak i w ten sposób pomagają znacznie zredukować ilość zwykle dodawanego do sernika cukru. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżych truskawek, malin lub jagód.|Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik jest wilgotny i kremowy, choć nie ma w nim grama masła lub margaryny. Aromatyczne ziarna wanilii wzbogacają jego smak i w ten sposób pomagają znacznie zredukować ilość zwykle dodawanego do sernika cukru. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem świeżych truskawek, malin lub jagód.

        Składniki: 800 g twarogu śmietankowego (4 procent tłuszczu), 3 jajka, ½ szklanki cukru, 1 laska wanilii.  Rozkrój laskę wanilii, wyjmij z niej ziarenka i dodaj do twarogu. Dodaj cukier i zmiksuj. Stale miksując, dodawaj kolejno po jednym jajku. Wyłóż formę papierem do pieczenia i wlej do niej masę serową. Formę wypełnioną ciastem przykryj folią aluminiową. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Gdy będzie już nagrzany, postaw w nim na głębokiej blasze formę z sernikiem. Na blachę wlej wrzątek, zamknij piekarnik i piecz przez 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i nie otwierając go, pozostaw w nim ciasto na kolejne 15 minut. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i nie wyjmując go z formy, wystudź. Gdy jest już chłodny, wstawa na kilka godzin, najlepiej na noc - do lodówki. Podawaj zimny.   porcja tradycyjnego sernika ma 350 kcal, tej wersji 150 kcal   Przepis pochodzi z książki Rewolucja na talerzu (Wydawnictwo Literackie, Kraków 2012). Fotografia: Małgorzata Molska i Agnieszka Trojak         

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze