Składniki
- marchewka
- pietruszka
- ziemniaki
- olej 1 łyżka
- pomidory 2 szt
- kolendra mała garść
- piri piri
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- sok z limonki
- majonez 3 łyżki
- jogurt 4 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- natka pietruszki mała garstka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
Sposób przygotowania
Pokrój ziemniaki, marchewki oraz pietruszki i wrzuć warzywa do ActFry, polewając jedną łyżką oleju. W misce zmieszaj jogurt z majonezem. Dodaj czosnek i papryczkę piri piri oraz sól i pieprz do smaku. Wrzuć czosnek i garść natki z pietruszki. Dodaj oliwę z oliwek i zamieszaj składniki.
W oddzielnej misce połącz pokrojone pomidory, papryczkę piri piri oraz kolendrę. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru, sos z limonki oraz oliwę z oliwek dla połączenia smaków.
Podsumowanie przepisu
To zwycięska potrawa drugiego etapu konkursu Rzuć Wyzwanie Kucharzowi, którą przygotował Grzegorz Łapanowski.