Psychologia Nie ma dobrych narkotyków – mówi psychoterapeuta, Robert Rutkowski w rozmowie o uzależnieniach
Psychologia Chcesz wsłuchać się w swoją intuicję? Najpierw zatrzymaj się na chwilę i wycisz umysł. Felieton Matyldy Gerber
Psychologia Jak nauczyć się zachwytu nad życiem? Radzą buddyjski mnich Thich Nhat Hanh i hiszpański psycholog Rafael Santandreu
Spotkania „Pytasz, czy mam bzika? Tak, i to niejednego!” Wes Anderson zdradza kulisy swojej twórczości filmowej
Spotkania Amy Winehouse i „Back to Black”. Czego nie dowiecie się z filmu, a warto wiedzieć o życiu artystki
Kultura Ten film rozłoży was na łopatki. „Dobrzy nieznajomi” to przejmująca opowieść o samotności, stracie i ogromnej potrzebie bliskości
Kultura Król Lew powraca! Oto pierwszy zwiastun filmu „Mufasa: Król Lew”. Premiera jeszcze w tym roku
Kultura Olaf Lubaszenko po raz pierwszy wystąpi w produkcji Netflixa. Premiera filmu „Napad” jeszcze w tym roku
Uroda Kwas bursztynowy to jeden z najbardziej pożądanych składników kosmetycznych. Dlaczego warto dodać go do swojej rutyny?
WIDEO „Uwolnić się od alkoholu. Rozmowy z Robertem Rutkowskim”. Jak alkohol niszczy człowieka i paraliżuje służbę zdrowia?
WIDEO „W strefie komfortu”. Histeryczka brzmi dumnie, czyli jak przejrzeć się w dawnej sztuce jak w lustrze. Rozmowa z Sonią Kiszą
Podcasty Podcast „Bądź dla siebie ważna”, odc. 4: Kobieta w pracy. Jak uwzględnić swoje potrzeby? Z psycholożką dr Joanną Heidtman rozmawia Karolina Morelowska-Siluk
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: uzależnienia”. Kiedy praca staje się nałogiem. O pracoholizmie rozmawiamy z dr Jackiem Bucznym
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 2: Autyzm to sposób przeżywania świata. Rozmowa z Ewą Furgał, prezeską Fundacji Dziewczyny w Spektrum
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 4: Autyzm to nie moda. Rozmowa z Natalią Fiedorczuk
Zwierciadlo.pl > Kuchnia > Klasyczne roladki wołowe z żurawiną Kuchnia Klasyczne roladki wołowe z żurawiną 27 września 2012 Sposób przygotowania Steki myjemy i suszymy. Ogórki kroimy na ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Steki smarujemy musztardą i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy 3 plasterki boczku. Na jedną końcówkę steka nakładamy 2/3 kawałków cebuli, ogórki oraz posiekane żurawiny. Stek zwijamy mocno w roladkę i przebijamy patyczkiem do rolad lub szaszłyków. Jeszcze raz doprawiamy sola i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło i pieczemy w nim roladki, co jakiś czas odwracając. Dodajemy pozostałą cebulę i koncentrat pomidorowy, a następnie zalewamy 500 ml wywaru warzywnego. Przykrywamy i dusimy około 40 minut. Po 40 minutach dodajemy pozostały wywar, żurawiny, pistacje i czerwone wino i dusimy kolejne 40 minut. W międzyczasie myjemy tymianek i odrywamy listki od gałązki. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. Odcedzamy, dodajemy gorące mleko oraz masło, ugniatamy, a następnie przyprawiamy gałką muszkatołową. Rolady wyjmujemy z sosu. Do sosu dodajemy zagęstnik, po czym ponownie wkładamy rolady. Dekorujemy tymiankiem. Podajemy z ziemniaczanym puree. Podsumowanie przepisuRoladki: 4 steki wołowe ( około 200 gr każdy) 2 ogórki konserwowe ( około 30 gr każdy) 3 cebule 2 łyżki musztardy ( średnio-ostrej) sól, pieprz 12 plasterków boczku ( około 120 gr) 50 gr posiekanych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich) 1 łyżka sklarowanego masła Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 l wywaru warzywnego 150 ml czerwonego wina wytrawnego 100 gr całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich) 25 gr pistacji pół pęczka tymianku 1-2 łyżki zagęstnika do sosów Puree ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 200 ml mleka 1 łyżka masła odrobina gałki muszkatołowej Autopromocja Autopromocja ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE Reklama
Ołena Zełenska: „Mogłabym dalej żyć swoim życiem, ale postanowiłam wesprzeć męża”. Fragment biografii prezydenta Ukrainy
Dlaczego ofiary przemocy wracają do sprawców? Rozmowa z Urszulą Nowakowską, prezeską Fundacji Centrum Praw Kobiet
Green Table to nowe miejsce na kulinarno-kulturalnej mapie Warszawy, które łączy filozofię sezonowej kuchni z oryginalnym wystrojem w duchu zero waste.
Produkty HiPP Junior i słoiczki dla dzieci po 1. roku życia. Dlaczego warto kontynuować specjalne żywienie po 12. miesiącu?
Nowe smaki na Wigilię. Sałatka ziemniaczano-śledziowa z suszonymi śliwkami i orzechami krakowskiej Ambasady Śledzia
Prosto, ale finezyjnie. 2 przepisy z książki „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” Michała Korkosza
Prostota włoskiej kuchni z brazylijską egzotyką i meksykańskim bogactwem smaku – przepisy Ixty Belfrage