Składniki
- cebula obrana i drobno posiekana 1 sztuka
- czosnek obrany i drobno posiekany 2 ząbki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- drobno pokrojony seler naciowy 1 pęczek
- marchew pokrojona w kostkę 2 sztuki
- cukinie pokrojone w kostkę 2 sztuki
- zielony groszek szklanka
- fasolka - zielona lub borlotti lub biała średniej wielkości 2 szklanki
- bulion warzywny 2 i pół litra
- obrane i pokrojone ziemniaki 3 duże sztuki
- pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 2 dojrzałe sztuki
- świeżo starty parmezan 4 łyżki
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek usmażyć
w dużym rondlu, na średnim ogniu i na oliwie - do momentu, aż cebula zmięknie. Dodać seler, marchewkę, cukinię, groszek i fasolę. Smażyć przez kolejne 3 minuty. Do warzyw wlać bulion po czym dodać ziemniaki i pomidory. Przyprawić i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem przez godzinę. Zupę podawać posypaną świeżo startym parmezanem.