1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Jagnięcina podhalańska na liście produktów regionalnych

Jagnięcina podhalańska na liście produktów regionalnych

11 października 2012 roku jagnięcina podhalańska została wpisana na listę produktów regionalnych. Od tej chwili nazwa "jagnięcina podhalańska" jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Już 36 polskich produktów zostało wpisanych do unijnych rejestrów.

Jagnięcina podhalańska cieszy się doskonałą opinią wśród odbiorców krajowych i zagranicznych. Dzięki setkom lat kultywowania tradycji wypasu owiec górskich, a tym samym budowaniu silnej „marki”,  krajowi konsumenci utożsamiają jagnięcinę podhalańską z regionem, z którego pochodzi. Renomę jagnięciny podhalańskiej dodatkowo wzmacnia świadomość konsumentów o silnie zakorzenionej tradycji pasterstwa oraz popularność etosu góralskiego. Konsumenci szczególnie cenią jagnięcinę podhalańską za jej wyjątkowy i specyficzny zapach oraz delikatność mięsa.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze