Składniki
- wołowina (filet) 400 g wołowiny
- zielona pasta curry 3 łyżki
- mleko kokosowe 150 ml mleka kokosowego
- małe bakłażany 5 sztuk
- małe czerwone chili 2-3 sztuki
- drobno posiekane liście limonki 1 łyżeczka
- liście bazylii pęczek
- sos rybny 2 łyżki
- cukier palmowy 1,5 łyżki
- olej 2 łyżki
Sposób przygotowania
Pokrój wołowinę w cienkie paski. Podsmaż pastę curry na oleju, powoli dodając mleko kokosowe. Następnie dodaj pokrojoną wołowinę, liście limonki, cukier palmowy, sos rybny. Po zagotowaniu dodaj pokrojonego bakłażana i duś do momentu, aż bakłażan będzie miękki. Udekoruj drobno pokrojonym chili oraz liśćmi limonki. Podawaj z jaśminowym ryżem.