Już dziś na polski rynek wydawniczy wchodzi nowy dwumiesięcznik pod tytułem KUKBUK.
KUKBUK to nowa kategoria na polskim rynku wydawniczym, periodyk będący połączeniem wysmakowanego magazynu kulinarno-lajfstajlowego z książką kulinarną. W Polsce do tej pory mówiło się z jednej strony o pismach poświęconych kuchni, a z drugiej strony o tzw. „pismach lajfstajlowych “. KUKBUK to album kulinarny, który pokazuje, że kuchnia i styl życia to dwie części jednej całości. Gotowanie i to, co jemy, odzwierciedla styl życia, którego ważnym elementem jest dobra kuchnia oparta na sezonowych, wysokiej jakości produktach pochodzących od wytwórców stawiających na kultywowanie dobrych tradycji, a nie przemysłowy przerób.“ – tak koncepcję pisma tłumaczy Agata Michalak, Redaktorka Naczelna magazynu KUKBUK.
KUKBUK porusza także tematy około-kulinarne z pogranicza designu, sztuki, architektury, dlatego oprócz części praktycznej, czyli dużej liczby przepisów, w piśmie znajdą się wywiady, reportaże, felietony. Z redakcją współpracują znani artyści, blogerzy, fotografowie – między innymi Paweł Bownik i Łukasz Smudziński, Ola Niepsuj, Joanna Zastróżna, Eliza Mórawska (blog White Plate), felietoniści Maciej Nowak oraz Agata Wojda. W numerze znajdą się rozmowy z lubiącymi jeść pisarzami: Etgarem Keretem i Maksem Cegielskim, a także efekty wizyty redakcji w kuchni Macieja Zakościelnego. Wierzymy w to, że dzięki autorskim treściom, własnym sesjom fotograficznym (w pierwszym numerze nie ma ani jednego zdjęcia kupowanego z tak popularnych banków zdjęć) i prostej wizualnie i eleganckiej estetyce pismo będzie spontanicznie kolekcjonowane przez czytelników – mówi Agata Michalak.
KUKBUK adresowany jest zarówno do kobiet, jak i mężczyzn, gównie w wieku od 25 do 50 lat z miast powyżej 100 tysięcy mieszkańców, modnych, bywających, ciekawych trendów i nowinek. Osób, które dużo podróżują, inspirują się kuchniami świata. Niekoniecznie gotują, ale uwielbiają jeść. Docenią nie tylko praktyczne i nowoczesne przepisy, ale też nieszablonowe tematy. Pismo dedykowane jest rosnącej grupie, dla której gotowanie stało się prawdziwą pasją. Kuchnia, a mówiąc szerzej kulinaria, mają niezwykle ważny aspekt społeczny, budują nasze relacje z innymi ludźmi, które wzmacniamy poprzez wspólne gotowanie, wychodzenie do ciekawych miejsc z dobrym, zdrowym jedzeniem – dodaje Agata Michalak.