Składniki
- rosół drobiowy 800 ml
- podgrzybki suszone 40 gr
- marchewki 2 sztuki
- seler pół
- cebula 20 dkg
- śmietana do gotowania 20% 200 ml
- por pół
- czosnek ząbek
- masło łyżka
- świeży tymianek i rozmaryn
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Grzybowa jest pomysłowa, bo rozpoczynamy nie od gotowania, a od smażenia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek. Jak się ładnie zrumieni, dodajemy pokrojoną w drobne słupki marchew, seler, pora oraz grzyby. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i rozmarynem. Po kilku minutach zalewamy całość rosołem i gotujemy 45 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę i gotowe! No prawie, bo grzybową podajemy z lanymi kluseczkami łazankami lub makaronem – jak lubicie.