Składniki
- Ciasto do wontonów
- mielona wieprzowina 25 dah
- krewetki obrane 25 dkg
- sos sojowy łyżka
- drobno posiekany imbir łyżeczka
- olej sezamowy łyżeczka
- sól pół łyżeczki
- zmielony pieprz ćwierć łyżeczki
- jajko jedno rozbite do smarowania brzegów
Sposób przygotowania
Z ciasta na wontony wyciąć kółka o średnicy około 10 cm. W misce wymieszać mięso, uprzednio zmielone krewetki. Dodać sos sojowy, olej sezamowy, imbir oraz sól i pieprz do smaku.
Na każde kółko ciasta nakładać łyżeczkę nadzienia. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i ścisnąć je u góry tak by utworzyła się sakiewka. W bambusowym koszyku układamy gotowe sakiewki, a następnie skrapiamy je olejem sezamowym. Koszyk wkładamy na woka napełnionego do połowy gorącą wodą. W ten sposób gotujemy sakiewki na parze przez około 15-20 minut aż ciasto będzie twarde. Podawać z sosem sojowym zmieszanym z czarnym octem ryżowym.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Stanisław Bobowski