Składniki
- mięso wieprzowe 500 g pokrojonego w kostkę
- ananas pokrojony w kostkę 250 g
- papryka zielona, czerwona i zółta pokrojona w kostkę
- cebula pokrojona w kostkę jedna szutka
- czosnek drobno posiekany 2 łyżki
- imbir drobno posiekany 1 łyżka
- mąka pszenna do oprószenia mięsa, sól do smaku
Sposób przygotowania
Zagotować sok pomidorowy wraz z wywarem z kurczaka i sokiem z anansa. Dodać brązowy cukier, ocet, sos sojowy, dodać szczyptę soli i gotować około 5 miniut. Następnie lekko zagęścić mąką ziemniaczaną.
Wieprzowinę przyprawić solą do smaku następnie delikatnie oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na złocisty kolor (lub dla lepszego efektu w frytkownicy).
Podsmażyć cebulę, czosnek, imbir, dodać ananas pokrojony w kostkę oraz paprykę. Dodać wcześniej obsmażoną wieprzowinę oraz sos słodko-kwaśny delikatnie gotować przez 5-8 minut ciągle mieszając. Podawać z ryżem.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Stanisław Bobowski.
Sos słodko - kwaśny
2 l wywaru z kurczaka
1 l soku ananasowego
2 l soku pomidorowy
2 łyżka brązowego cukru
4 łyżki chińskiego octu
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej