Już od dłuższego czasu tłuste czwartki spędzają mi sen z oczu. |Już od dłuższego czasu tłuste czwartki spędzają mi sen z oczu.
Oczywiście rozumiem ideę tego słodkiego dnia, pełnego rozpusty i dyspensy kulinarnej. Kończy się karnawał, więc ostatni raz najedzmy się słodkości do syta. Przecież czeka nas sroooga wiosna. Z nią, naturalnie oczyszczenie po zimie. Czyli trzeba mieć się z czego oczyszczać i tu się zgodzę, tylko czemu z białego cukru, mleka i równie białej mąki?! Nie zaprzeczę białe jest piękne, lubię też bardzo czekoladowe i białe z białym lub białe z kolorowym....mmmm...wiem że będzie zdrowo i pysznie! Pomysły same pchają mi się do głowy. Często wybierając dość dziwne pory dnia czy miejsca. Dzisiejsze białe z czekoladowym wymyśliłam o czwartej rano. To pora odwiedzin w naszej sypialni. Miarowe tupanie budzi mnie, a ja bez większego sprzeciwu przenoszę się do pokoju z samochodzikami na ścianie. Ostatnio zamieszkały tam kolorowe kucyki, niektóre ze skrzydłami i z jednym rogiem. Ech...wszystko się zmienia. Pory roku, upodobania i przyjaźnie. Jestem z tym pogodzona. Dobrze mi z tym. -Mamo, czemu ciągle pracujesz? - pyta mnie słodki głosik. -Przestań już klawiszować i daj mi już ten czekoladowy deser, dziś jest nietłusty czwartek! Wyjścia nie ma w taki nietłusty czwartek - trzeba coś słodkiego przekąsić!
Składniki
- BIAŁE:
- kasza jaglana 1/2 szklanki
- woda 1 szklanka
- suszone daktyle 4 sztuki
- suszona figa 1 sztuka
- gruszka świeża 1/2
- mleko migdałowe 1 i 1/2 szklanki
- wiórki kokosowe 5 łyżek
- laska wanilii 1/4
- kardamon szczypta
- CZEKOLADOWE:
- mleko migdałowe 1 szklanka
- kakao naturalne bez cukru 3 łyżeczki
- kuzu 1 i 1/2 łyżeczki
- cynamon, kardamon, goździki tarte szczypta
- woda i sok z cytryny po kropli
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przelewam ciepłą wodą na sicie, najlepiej 3 razy. Wrzucam do garnka i podprażam przez chwilę. Dodaję pokrojone daktyle, figę, 1/4 laski wanilii i gruszkę. Po chwili dodaję szczyptę kardamonu i dolewam 1 szklankę wody. Gotuję, aż kasza wchłonie wodę. Ugotowaną kaszę przekładam do wysokiego pojemnika, wyciągam wanilię, dolewam mleko migdałowe i miksuję blenderem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu, dosypuję wiórki kokosowe i mieszam łyżką.
Przekładam masę do przeźroczystych miseczek.
Odlewam 1/4 szklanki mleka migdałowego a resztę wlewam do garnka i dodaję szczyptę cynamonu. Nastawiam na mały ogień i dosypuję szczyptę kardamonu. Następnie kroplę wody i mieszam.
Potem kroplę soku z cytryny i kakao. Trzeba dokładnie wymieszać żeby nie zostały grudki.
Dodaję odrobinę mleka migdałowego i szczyptę goździków.
Do szklanki z pozostałością mleka migdałowego wsypuję kuzu i dokładnie mieszam.
Do gorącego czekoladowego mleka dolewam wymieszane kuzu, szybko i dokładnie mieszając.
Czekoladową pyszność przekładam na przygotowany biały mus. Podaję od razu ciepłe albo po ostygnięciu – tak samo dobrze smakuje.
Słodkie, kuszące i zdrowe!