Składniki
- Krewetki surowe ogony 6/8 8szt.
- Małże św. Jakuba 4 szt.
- Seler korzeń 1 szt.
- Mango ½ szt.
- Avocado ½ szt.
- Chili świeże 1 szt.
- Limonka 1 szt.
- Śmietana 20% 150ml.
- Sos chili słodko-ostry 100ml.
- Wywar rybny 200 ml.
- Oliwa z oliwek 100 ml
- Masło klarowane 50 g
- Sól i pieprz świeżo mielony Kwiaty i zioła do dekoracji
Sposób przygotowania
Selera pokrojonego w dużą kostkę gotujemy w wywarze ze śmietaną do miękkości i miksujemy na aksamitne puree . Avocado miksujemy z chili i limonką na gęstą pastę doprawiając do smaku . Krewetki i małże smażymy na oliwie z masłem klarowanym doprawiając do smaku , pokrojone w kostkę mango dusimy w maśle z sosem chili . Tak przygotowane produkty układamy na talerzu i dekorujemy ziołami i kwiatkami.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Tomasz Purol z Concordia Design