W ten wyjątkowy dzień Restauracja i Skład Win "Kotłownia" na Żoliborzu poleca gościom "Menu Walentynkowe". |W ten wyjątkowy dzień Restauracja i Skład Win "Kotłownia" na Żoliborzu poleca gościom "Menu Walentynkowe".
W dzień zakochanych znajdą się w niej afrodyzjaki: mango, figi, przegrzebki, awokado, chili, imbir. W menu zagości również wątróbka drobiowa, jagnięcina oraz serca z krewetkami. Na początek - aromatyczny bulion drobiowy z kawałkami kurczaka, awokado i makaronem naleśnikowym, na który przepis udało nam się zdobyć!
Składniki
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności wstawiamy klarowny bulion, robiony na wiejskiej kurze. w między czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe na klasycznej bazie, czyli: mąka, jajko, woda. Dodajemy sól, pieprz z młynka, świeżo pokrojoną drobno kolendrę. Smażymy jeden naleśnik o grubości 2 cm i następnie kroimy go w wąskie paski, tak aby przypominał makaron. Bierzemy jedno awokado, obieramy i 1/4 część kroimy w cienkie pół plastry. Pół piersi z kurczaka, kroimy w cienkie plastry, doprawiamy pieprzem młotkowanym i solą a następnie grillujemy. Kiedy bulion będziemy mieli gotowy, do podgrzanej miski na zupę, wkładamy 3/4 naleśnika pokrojonego, dokładamy pokrojone awokado oraz kurczaka. Całość zalewamy gorącym bulionem. Przed podaniem wstawiamy na 2-3minuty do pieca, później dekorujemy kiełkami słonecznika i kilkoma ćwiartkami pomidorków cherry oraz pieprzem z młynka.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest szef kuchni Restauracji i Składu Win "Kotłownia" Marcin J. Banach.