Składniki
- buraki 2 nieduże
- płatki migdałowe 70 gr
- olej kokosowy 1 łyżka
- sok z połowy cytryny
- suszone kwiaty lawendy łyżeczka
- sól i biały pieprz
- świeżo starty chrzan dwie łyżki
- żurawina łyżeczka
- świeży tymianek pół łyżeczki
- świeży majeranek ćwierć łyżeczki
Sposób przygotowania
1. Płatki migdałowe zalać dwoma szklankami zimnej przefiltorwanej wody, odstawić na godzinę.
2. Każdego burak wyszorować, owinąć w folię aluminiową i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.
3. Kiedy buraki będą gotowe rozwinąć i przestudzić. Płatki migdałowe dokładnie odcedzić, dodać olej kokosowy, sok z cytryny i lawendę a następnie wszystko zmiksować na wysokich obrotach na gładki twarożek migdałowy. Doprawić solą i szczyptą białego pieprzu.
4. W naczyniu blendera umieścić chrzan, żurawinę i świeże zioła, wszystko zmiksować na niezbyt gładki mus i doprawić solą oraz czarnym pieprzem.
5. Każdego buraka pokroić na około 10 cieniutkich plasterków, na każdym talerzu ułożyć połowę plasterków z jednego buraka i na każdym umieścić kleks lawendowego musu z migdałów. Przykryć kolejnym plastrkiem buraka i opruszyć wszystko delikatnie lawendą. Obok buraków rozmarować kleks kremu chrzanowego, opruszyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przystawka gotowa. Danie główne zależy już od was.
Podsumowanie przepisu
Autorką przepisu jest pani Marta Dymek - przepis zwyciężył w konkursie "Przez żołądek do serca".