Składniki
- gorzka czekolada do wypieków 100 g
- calvados 50 ml
- śmietanka 12 % 250 ml
- trochę mielonego cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
- sól szczypta
- ziarno kakao do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Czekoladę do wypieków rozpuszczamy w kąpieli wodnej: do garnka z
gotującą się wodą wstawiamy szklaną miskę i wrzucamy do niej połamaną na
kawałki czekoladę.
2. Kiedy czekolada, pod wpływem pary podgrzewającej miskę, zacznie się
rozpuszczać, delikatnie mieszamy ją silikonową łopatką i po trochu wlewamy
śmietankę, cały czas mieszając, do momentu aż uzyskamy masę o gładkiej
konsystencji.
3. Dodajemy szczyptę soli, trochę przypraw oraz wlewamy calvados. Całość
mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
4. Przelewamy czekoladę do kokilek (lub innych, dowolnych małych naczynek),
studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
5. Gdy krem zgęstnieje, posypujemy go płatkami kakao i ponownie wstawiamy
do lodówki, gdzie w spokoju może oczekiwać na przypływ naszego łakomstwa
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu wyróżnionego w konkursie "Przez żołądek do serca" jest Szymon Kubicki