Zapraszamy na organizowane w ramach Toruńskiego Festiwalu Smaków spotkanie poświęcone smakom podróży i kuchni regionalnej. O kulinarnych tradycjach, regionalnych smakołykach oraz podróżowaniu w czasie i przestrzeni w poszukiwaniu dobrego jedzenia opowiedzą badacze, praktycy i pasjonaci. Zapraszamy do Torunia!
10:00 Otwarcie sesji – dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. Uniwersytetu Mikołaja Kopernika 10:10 Produkty regionalne i tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego: przyroda, tradycja i atrakcja turystyczna – Marek Szczygielski, Kujawsko-Pomorski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej 10:30 Zapomniana kuchnia mennonitów – Wojciech Marchlewski 11:00 Sery zagrodowe. Odrodzenie lokalnego serowarstwa - Eugeniusz Mientkiewicz, praktyk i promotor lokalnego serowarstwa, publicysta kulinarny Przerwa 12:00 Konieczność ochrony i przywracania dawnych odmian roślin uprawnych i ras zwierząt gospodarskich na przykładzie Lokalnego Banku Genów – Tomasz Czubachowski, Stowarzyszenie "Dla Dawnych Odmian i Ras" 12:30 Polska rasa: gęś biała kołudzka – dr Halina Bielińska, wicedyrektor Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Kołudzie Wielkiej 13:00 Zapomniana kuchnia: dawne książki kucharskie z regionu Kujaw i Pomorza – dr hab. Jarosław Dumanowski , Aleksandra Chacińska 13:30-15.30 Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia 15:30 Smak historii: najstarsze polskie przepisy kulinarne – Marta Sikorska, Uniwersytet Mikołaja Kopernika 16:00 Po krzyżacku: o wielkim mistrzu, zielonej kurze i anyżowych ciasteczkach – Bogdan Gałązka, szef kuchni restauracji zamkowej w Malborku 17:30 Uroczyste wręczenie nagród dla uczestników konkursów o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia, Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2013 oraz Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków