Składniki
- jaja 6
- szpinak 250 g
- śmietana 30% 10 ml
- liście nori 2
- czosnek 5 g
- sól 0,2 g
- pieprz 0,2 g
Sposób przygotowania
Składniki na 6 porcji.
Szpinak przesmażyć na patelni, dodać zmielony czosnek, śmietanę, sól i pieprz. Smażyć do czasu aż odparuje, następnie zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Oddzielić białka od żółtek. Lekko napowietrzyć białka, 1/3 wylać na dno foremki i delikatnie zapiec.
Wyjąć z pieca.
Żółtka lekko ściąć w kąpieli wodnej, tak by nadawały się do formowania.
Na środek foremki z białkiem wyłożyć 1/2 szpinaku.
Liście nori rozłożyć na blacie skropić ciepłą wodą, ułożyć na nich lekko ścięte żółtko a następnie zwinąć w rulon. Tak „zapakowane“ żółtko wykładanym na szpinak i przykrywamy pozostałą częścią szpinaku. Wykańczamy zalewając napowietrzonym białkiem. Foremkę owijamy folią aluminiową lub spożywczą i zapiekamy w piecu 15 - 20 min w temperaturze 100 st. C.
Podsumowanie przepisu
Lekkie i delikatne danie, ściśle powiązane z symboliką Świąt Wielkanocnych.