Składniki
- mąka tortowa 2 szklanki
- cukier trzcinowy 3/4 szklanki
- cukier z wanilią 2 łyżki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- jogurt naturalny 400 g
- jajka 2 szt.
- otarta skórka z cytryny 1 szt.
- olej rzepakowy 0,5 szklanki
- sok z cytryny 4 łyżki
Sposób przygotowania
Przygotować dwie miski. Do jednej wrzucić suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem - wymieszać. Do drugiej przełożyć mokre składniki - jogurt naturalny, olej, jajka, sok z cytryny i skórkę. Wymieszać do połączenia składników. Przelać płynną zawartość do miski z suchymi składnikami. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Masa nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać grudki.
Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, przelać ciasto do wysokości 3/4 formy. Wkładać do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 15 min.
Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Babeczki należy sprawdzać patyczkiem, gdy będzie suchy będą gotowe.
Podsumowanie przepisu
Są to typowe babeczki wielkanocne. Właściwie wielkanocne babeczki koszyczkowe - pieczone z myślą o ich poświęceniu w Wielką Sobotę. Świetnie do tego się nadają. Są małe, długo świeże - mokre i sprężyste w środku. Przewiązane wstążką dopełniają świąteczny wystrój koszyczka, a później stołu :-)