Składniki
- jaja 5 szt
- mąka pszenna tortowa 130 gram
- biały cukier 5 łyżek
- Margaryna 2 łyżki
- proszek do pieczenia pół łyżeczki
- barwnik spożywczy zielony 5 kropel
- sok marchewkowy z bananem i truskawką 1 litr
- żelatyna spożywcza na litr na 1 litr
Sposób przygotowania
Zmiksowałam jaja z cukrem na puch - ubiła się pianka i urosło że szok . Dodałam rozpuszczoną margarynę i delikatnie wymieszałam. Przesiałam mąkę i proszek do pieczenia dodawałam stopniowo i mieszałam. Ciasto wylałam na czarną blaszkę z piekarnika. Najpierw wyłożyłam ją papierem do pieczenia i dopiero przełożyłam ciasto na biszkopt. Piekłam koło 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu przełożyłam na ściereczkę i zrolowałam. Zostawiłam do ostygnięcia. Do garnuszka wsypałam żelatynę, zalałam 3 łyżkami wody i gdy spęczniało, rozpuściłam na gazie i dodałam do soku marchewkowego, wlałam go do podłużnego pojemnika plastikowego, dodałam rozpuszczona żelatynę wymieszałam wstawiłam na chwilkę do zamrażarki - 20 minut i było gotowe. Przełożyłam na biszkopt, rozprowadziłam po całości i zrolowałam zostawiłam na blacie kuchennym - nawet nie wstawiłam do lodówki. Leżało z 45 minut w foli aluminiowej. Pokroiłam i podałam do kawki.
Podsumowanie przepisu
Kochamy kolory a na Wielkanoc szczególnie