Składniki
- karkówka 60 dag
- rosołki wołowe 2 szt
- słoik chrzanu 120 gram
- szklanka żuru 1 szklanka
- jaja 8 szt
- sól morska do smaku
- Liść laurowy 3 szt
- ziele angielskie 3 szt
- pieprz biały 1 szczypta
- śmietana 12 % 3 łyżki
- chleb do żurku 3 szt
Sposób przygotowania
Mięso pokroiłam w plastry grubsze - 3 sztuki , gotowałam na małym ogniu z dodatkiem liścia laurowego ziela angielskiego i dwóch rosołków wołowych przez 1 godzinę. Kiedy mięsko się ugotowało wyjęłam je i pokroiłam w paseczki włożyłam z powrotem do garnka. Wlałam żur i gotowałam jakieś 5 minut. Włożyłam chrzan i doprawiłam do smaku solą i pieprzem białym na koniec dodałam śmietanę 12 % 3 łyżki do rozjaśnienia zupy
Jajka ugotowałam na twardo obrać i pokroiłam w plastry
Pokrojone jajka włożyłam do chleba wlałam żurek. Smacznego!
Podsumowanie przepisu
Tradycyjna potrawa wielkanocna bez niej nie było by świąt.