1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Żurek wielkanocny w chlebie

Żurek wielkanocny w chlebie

Składniki
  • karkówka 60 dag
  • rosołki wołowe 2 szt
  • słoik chrzanu 120 gram
  • szklanka żuru 1 szklanka
  • jaja 8 szt
  • sól morska do smaku
  • Liść laurowy 3 szt
  • ziele angielskie 3 szt
  • pieprz biały 1 szczypta
  • śmietana 12 % 3 łyżki
  • chleb do żurku 3 szt
Sposób przygotowania
Mięso pokroiłam w plastry grubsze - 3 sztuki , gotowałam na małym ogniu z dodatkiem liścia laurowego ziela angielskiego i dwóch rosołków wołowych  przez 1 godzinę. Kiedy mięsko się ugotowało wyjęłam je i pokroiłam w paseczki włożyłam z powrotem do garnka. Wlałam żur i gotowałam jakieś 5 minut. Włożyłam chrzan  i doprawiłam do smaku solą i pieprzem białym na koniec dodałam śmietanę 12 % 3 łyżki do rozjaśnienia zupy
Jajka   ugotowałam na twardo  obrać i pokroiłam w plastry
Pokrojone jajka włożyłam  do  chleba wlałam  żurek. Smacznego!
Podsumowanie przepisu
Tradycyjna potrawa wielkanocna bez niej nie było by świąt.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze