Składniki
- płatki owsiane 500 g
- czosnek 5-6 ząbków
- mąka pszenna 2 czubate łyżki
- woda 4 litry
- zakwas 1 litr
- woda 3 litry
- majeranek 1 łyżka
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie 5-6 sztuk
- sól 0,5 łyżeczki
- pieprz biały 0,5 łyżeczki
- kwaśna śmietana 400 g
- boczek wędzony 400 g
- jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
Sposób przygotowania
Wykonanie zakwasu:
Najlepsze do przygotowania zakwasu będzie gliniane lub kamionkowe naczynie. Na jego spód należy wysypać płatki owsiane, dorzucić obrane ząbki czosnku - lekko zgniecione, zasypać mąką. Na koniec zalać wszystko gorącą, ale nie wrzącą wodą. Przykryć lnianą, przepuszczającą powietrze ściereczką. Pozostawić na około 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Przygotowanie żurku:
Do garnka przelać wodę i zakwas. Boczek bardzo drobno pokroić i przełożyć do garnka z wodą i zakwasem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować pod przykryciem ok. 30 min, aż boczek zmięknie i nada zupie aromatu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i spora ilością majeranku. Zabielić kwaśną śmietaną.
Żurek podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, posypany dodatkowo majerankiem.