1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

2 razy O - czyli owsiano - otrębowe muffiny

Składniki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • płatki owsiane 0,5 szklanki
  • otręby owsiane 0,5 szklanki
  • sól morska 0,5 łyżeczki
  • biały pieprz szczypta
  • soda 0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • jajk 2 sztuki
  • mleko 250 ml
  • oliwa z oliwek 125 ml
  • ocet balsamiczny 0,5 łyżeczki
  • szynka parmeńska 8 plastrów
  • parmezan 50 g
Sposób przygotowania

Do miski przełożyć suche składniki - mąkę, płatki owsiane, otręby, przyprawy, sodę i proszek. Wymieszać. W drugiej misce połączyć ze sobą mokre składniki - mleko, olej, jajka, ocet balsamiczny. Szynkę parmeńską oraz parmezan pokroić w drobną kostkę. Dodać do mokrych składników, wymieszać. Przelać je do suchych i wymieszać delikatnie łyżką, aż do połączenia się składników.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, przelać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok. 20 min do wyrośnięcia, ze złocenia i tzw. suchego patyczka.

Studzić przy otwartych drzwiczkach.

Podsumowanie przepisu

Danie nadaje się idealnie jako przekąska na Wielkanocnym stole. Zachwyca swoim smakiem - połączenie octu balsamicznego, szynki parmeńskiej nadaje im wyjątkowy smak. Smakuje wyśmienicie z kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina. Przełamanie tradycji, wprowadzenie wariacji i nowego smaku na stół Wielkanocny :-)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze