Składniki
- mąka pszenna 2 szklanki
- płatki owsiane 0,5 szklanki
- otręby owsiane 0,5 szklanki
- sól morska 0,5 łyżeczki
- biały pieprz szczypta
- soda 0,5 łyżeczki
- proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
- jajk 2 sztuki
- mleko 250 ml
- oliwa z oliwek 125 ml
- ocet balsamiczny 0,5 łyżeczki
- szynka parmeńska 8 plastrów
- parmezan 50 g
Sposób przygotowania
Do miski przełożyć suche składniki - mąkę, płatki owsiane, otręby, przyprawy, sodę i proszek. Wymieszać. W drugiej misce połączyć ze sobą mokre składniki - mleko, olej, jajka, ocet balsamiczny. Szynkę parmeńską oraz parmezan pokroić w drobną kostkę. Dodać do mokrych składników, wymieszać. Przelać je do suchych i wymieszać delikatnie łyżką, aż do połączenia się składników.
Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, przelać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok. 20 min do wyrośnięcia, ze złocenia i tzw. suchego patyczka.
Studzić przy otwartych drzwiczkach.
Podsumowanie przepisu
Danie nadaje się idealnie jako przekąska na Wielkanocnym stole. Zachwyca swoim smakiem - połączenie octu balsamicznego, szynki parmeńskiej nadaje im wyjątkowy smak. Smakuje wyśmienicie z kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina. Przełamanie tradycji, wprowadzenie wariacji i nowego smaku na stół Wielkanocny :-)