Składniki
- 300 g grochu,
- 100 g kaszy gryczanej
- 80 gram łuskanych ziarenek słonecznika
- 3 litry wody
- 1 duża cebula,
- Kilka ziarenek pieprzu,
- Sól,
- Płaska łyżeczka kurkumy,
- Szczypta ostrej papryki
- 500 g kapusty kiszonej
Sposób przygotowania
Ugotować osobno kapustę kiszoną oraz groch. Groch namoczyć wcześniej na kilka godzin. Przygotować wywar. Zagotować wodę z kurkumą, solą, pieprzem, ostrą papryką. Zeszklić na margarynie pokrojoną dużą cebulę i wrzucić do wywaru. Dodać ugotowaną kapustę i groch razem ze słonecznikiem i kaszą gryczaną . Gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut. Podawać z pokrojoną natką pietruszki.
Podsumowanie przepisu
Miał być groch z kapustą ,ale jestem kobietą więc czasami (ale tylko czasami )zmieniam zdanie i tak jakoś zapragnęłam zjeść zupę, więc kiedy już ugotowałam kapustę i groch to wszystko zmieniłam i postanowiłam dodać do garnka kaszy gryczanej ,ziarenek słonecznika, przypraw, i podlać wszystko bulionem warzywnym. Powstało coś oryginalnie mojego.Coś, co rozgrzewa, syci , daje energię .Ta zupa jest moja ulubioną.Choć powstała zimą i najlepiej smakuje właśnie tą pora roku,przyrządzam ją bardzo często. Umieszczam ją w ulubionych i dodaję do swojego MENU w konkursie Zwierciadła.