Psychologia Chcesz wsłuchać się w swoją intuicję? Najpierw zatrzymaj się na chwilę i wycisz umysł. Felieton Matyldy Gerber
Psychologia Jak nauczyć się zachwytu nad życiem? Radzą buddyjski mnich Thich Nhat Hanh i hiszpański psycholog Rafael Santandreu
Spotkania „Pytasz, czy mam bzika? Tak, i to niejednego!” Wes Anderson zdradza kulisy swojej twórczości filmowej
Spotkania Amy Winehouse i „Back to Black”. Czego nie dowiecie się z filmu, a warto wiedzieć o życiu artystki
Kultura Ten film rozłoży was na łopatki. „Dobrzy nieznajomi” to przejmująca opowieść o samotności, stracie i ogromnej potrzebie bliskości
Kultura Król Lew powraca! Oto pierwszy zwiastun filmu „Mufasa: Król Lew”. Premiera jeszcze w tym roku
Kultura Olaf Lubaszenko po raz pierwszy wystąpi w produkcji Netflixa. Premiera filmu „Napad” jeszcze w tym roku
Uroda Kwas bursztynowy to jeden z najbardziej pożądanych składników kosmetycznych. Dlaczego warto dodać go do swojej rutyny?
WIDEO „Uwolnić się od alkoholu. Rozmowy z Robertem Rutkowskim”. Jak alkohol niszczy człowieka i paraliżuje służbę zdrowia?
WIDEO „W strefie komfortu”. Histeryczka brzmi dumnie, czyli jak przejrzeć się w dawnej sztuce jak w lustrze. Rozmowa z Sonią Kiszą
Podcasty Podcast „Bądź dla siebie ważna”, odc. 4: Kobieta w pracy. Jak uwzględnić swoje potrzeby? Z psycholożką dr Joanną Heidtman rozmawia Karolina Morelowska-Siluk
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: uzależnienia”. Kiedy praca staje się nałogiem. O pracoholizmie rozmawiamy z dr Jackiem Bucznym
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 2: Autyzm to sposób przeżywania świata. Rozmowa z Ewą Furgał, prezeską Fundacji Dziewczyny w Spektrum
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: dorosły w spektrum”. Odc. 4: Autyzm to nie moda. Rozmowa z Natalią Fiedorczuk
Zwierciadlo.pl > Kuchnia > Zupa-krem z marchwi z pomarańczą i imbirem Kuchnia Zupa-krem z marchwi z pomarańczą i imbirem Życie smakiem się toczy 22 kwietnia 2013 Składnikimarchewka 1 kgcebula 3 sztukiimbir 30 gmasło 3 łyżkioliwa z oliwek 2 łyżkiwywar warzywny 1,5 lskórka starta z połowy pomarańczy sok wyciśnięty z pomarańczy szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do podania: kilka kromek chleba, oliwa z pestek dyni, jogurt grecki, pestki dyni, crema di balsamico Sposób przygotowaniaMarchewki obrać i pokroić w kostkę lub talarki.Cebule obrać i drobno posiekać.Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Pomarańczę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i odłożyć na bok, a pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć sok.Podgrzać wcześniej przygotowany wywar i trzymać go na małym ogniu.W garnku o grubym dnie (na tyle dużym, żeby zmieściła się cała zupa) rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Dodać masło i poczekać, aż zacznie się pienić.Dodać cebulę i podgrzewać 3-4 minuty, aż się zeszkli.Dodać imbir, marchewkę i skórkę pomarańczową. Podgrzewać wszystko razem przez 2 minuty.Dolać sok wyciśnięty z całej pomarańczy.Zawartość garnka zalać wywarem.Gotować do czasu, aż marchewka będzie miękka (ok. 20 minut).Poczekać, aż zupa trochę ostygnie i zmiksować blenderem na jednolitą masę.Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.Ponownie podgrzać i sprawdzić pod kątem przyprawienia.Propozycja podania:Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.Kromki chleba natrzeć oliwą z pestek dyni i zapiekać w nagrzanym (190 st.C) piekarniku przez 3-5 minut.Zupę rozlać do misek. Na środku zrobić kleks z jogurtu greckiego. Polać kilkoma kroplami crema di balsamico. Posypać uprażonymi pestkami dyni i szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.Podawać z gorącymi grzankami.Podsumowanie przepisuPrzepyszna zupa, której kolor cieszy oko, a smak - podniebienie. Połączenie marchewki z imbirem i pomarańczą daje bardzo ciekawy rezultat. Smak waha się pomiędzy słodkim a kwaśnym, a dzięki dodatkowi pieprzu wyczuwalna jest także nutka ostrości, która przebija się przez delikatniejsze smaki. Autopromocja Autopromocja ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE Reklama
Ołena Zełenska: „Mogłabym dalej żyć swoim życiem, ale postanowiłam wesprzeć męża”. Fragment biografii prezydenta Ukrainy
Dlaczego ofiary przemocy wracają do sprawców? Rozmowa z Urszulą Nowakowską, prezeską Fundacji Centrum Praw Kobiet
Green Table to nowe miejsce na kulinarno-kulturalnej mapie Warszawy, które łączy filozofię sezonowej kuchni z oryginalnym wystrojem w duchu zero waste.
Produkty HiPP Junior i słoiczki dla dzieci po 1. roku życia. Dlaczego warto kontynuować specjalne żywienie po 12. miesiącu?
Nowe smaki na Wigilię. Sałatka ziemniaczano-śledziowa z suszonymi śliwkami i orzechami krakowskiej Ambasady Śledzia
Prosto, ale finezyjnie. 2 przepisy z książki „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” Michała Korkosza
Prostota włoskiej kuchni z brazylijską egzotyką i meksykańskim bogactwem smaku – przepisy Ixty Belfrage