Składniki
- pstrąg 2 szt
- kasza kuskus 1szklanka
- awokado 2szt
- czosnek 2 ząbki
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią kamis 1 łyżeczka
- szczypiorek
- cytryna
- przyawa uniwersalna
Sposób przygotowania
Pstrąga myjemy skrobiemy usuwamy wnętrzności i solimy z każdej strony wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 min. Kaszę kuskus mieszamy z przyprawa uniwersalną i zalewamy wrzątkiem 1 cm nad poziom kaszy , odstawiamy. Po ok 10 min , kasze dobrze mieszamy i studzimy. awokado obieramy usuwamy pestkę i dusimy widelcem.Poduszone awokado dodajemy do kaszy mieszamy - doprawiamy solą ,pieprzem i sokiem z cytryny. Upieczonego pstrąga posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Z kaszy robimy za pomocą 2 łyżeczek kluseczki i układamy dookoła pstrąga. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.