1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Muffiny z suszoną żurawiną

Składniki
  • mąka pszenna tortowa (typ 450) 200 g
  • soda oczyszczona pół łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier do wypieków 75 g
  • masło 70 g
  • mleko 150 ml
  • jogurt naturalny 100 g
  • jajko 1 szt.
  • suszona żurawina 175 g
  • płatki migdałowe garść
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C z termoobiegiem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Masło rozpuścić i ostudzić. Jajko delikatnie roztrzepać W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche (mąkę, sodę, proszek, cukier). W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki mokre (masło, mleko, jogurt, jajko). Mokrą mieszankę wlać do suchej i ostrożnie wymieszać widelcem, tylko do połączenia składników. Masa powinna być jak najbardziej grudkowata, bo dzięki temu muffiny są bardziej puszyste. Delikatnie wmieszać do masy żurawinę. Masę rozłożyć do papilotek. Każdą muffinkę posypać odrobiną płatków migdałowych. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut.
Podsumowanie przepisu
To muffiny dla miłośników suszonej żurawiny. Dzięki temu, że ciasto nie zawiera intensywnie aromatycznych przypraw, smak owoców jest wyraźnie wyczuwalny i to on gra tu główną rolę. Muffiny są miękkie, ale jednocześnie zwarte - nie rozpadają się i łatwo odchodzą od papilotek. Znakomicie nadają się do zabrania na piknik lub drugie śniadanie poza domem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze