Produkty zbożowe są tanie, łatwe w przyrządzeniu i strawieniu, dają poczucie przyjemnej sytości. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu kochają kuskus|Produkty zbożowe są tanie, łatwe w przyrządzeniu i strawieniu, dają poczucie przyjemnej sytości. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu kochają kuskus|Produkty zbożowe są tanie, łatwe w przyrządzeniu i strawieniu, dają poczucie przyjemnej sytości. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu kochają kuskus|Produkty zbożowe są tanie, łatwe w przyrządzeniu i strawieniu, dają poczucie przyjemnej sytości. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu kochają kuskus
Składniki
- bakłażan 1
- cukinie 2
- czerwone cebule 3
- kuskus 200 g
- halloumi (rodzaj sera solankowego półtwardego pochodzenia greckiego) 1 opakowanie
- natka pietruszki
- świeża mięta
- garść płatków migdałowych
- oliwa z oliwek, sok z połowy cytryny, sól pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowanie:
- Bakłażana i cukinię pokrój w możliwie cienkie paski, paprykę podziel na osiem kawałków, cebulę pokrój w ćwiartki. Polej oliwą, posól, popieprz i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej grill i partiami opiekaj warzywa. Halloumi pokrój w plastry i również grilluj z obu stron. Migdały upraż na suchej patelni, aż będą brązowozłote.
- Kuskus lekko posól, popieprz i zalej wrzątkiem w dużej misce, tak żeby pokrywała go cienka warstwa wody. Odstaw pod przykryciem na 5 minut.
- Drobno pokrój zioła i wymieszaj je z kuskusem, doprawiając sokiem z cytryny i oliwą.
- Rozłóż kuskus na talerzach i ułóż na nim warzywa oraz ser.
- Skrop jeszcze raz oliwą i podaj z ósemką cytryny.