Moda na hamburgery przywędrowała ze Stanów Zjednoczonych, ale w gusta Polaków wpasowała się jak ulał|Moda na hamburgery przywędrowała ze Stanów Zjednoczonych, ale w gusta Polaków wpasowała się jak ulał|Moda na hamburgery przywędrowała ze Stanów Zjednoczonych, ale w gusta Polaków wpasowała się jak ulał|Moda na hamburgery przywędrowała ze Stanów Zjednoczonych, ale w gusta Polaków wpasowała się jak ulał
Składniki
- Składniki na 3 porcje:
- antrykot pokrojony w kostkę (najlepiej z Angusa) 500 g
- czerwona cebula pokrojona w plastry
- ocet balsamiczny łyżka
- plasterki cheddara lub gruyere’a
- ogorki kiszone lub konserwowe
- dobrej jakości miękkie bułki lub ciabatty
- sól łyżeczka
- dobrej jakości ketchup
Sposób przygotowania
- Mięso posól,popieprz i zawiń w folię spożywczą. Odłóż na 3–4 godz. do lodówki.
- Cebulę polej octem.
- Mięso puści trochę wody, więc najlepiej po wyjęciu z lodówki osuszyć je na papierowym ręczniku.
- W maszynce do mięsa zainstaluj nakładkę do grubego mielenia. Zmiel mięso, ale nie wyrabiaj go, jeśli chcesz, żeby miało odpowiednią strukturę. Żeby było łatwiej, można umieścić zmieloną wołowinę na folii spożywczej i zawinąć jej końce jak cukierek. Warto nakłuć ją kilkukrotnie, żeby uwolnić powietrze i moc ciaśniej zwinąć. Chodzi o to, by uformować coś na kształt krotkiej, grubej kiełbasy. Pakunek włóż do zamrażalnika na ok. godzinę, a następnie pokrój w rowne plastry. Delikatnie przełóż na papier do pieczenia.
- Rozgrzej grill lub patelnię do dość wysokiej temperatury.
- Burgery smaż około 6–7 min, przekręcając co minutę. Pod sam koniec nałóż na mięso ser, żeby się rozpuścił.
- Nieco wcześniej lub w tym samym czasie zgrilluj cebulę, (około 3–4 min, aż ładnie się skarmelizuje).
- Przed podaniem burgerów lekko opiecz bułkę.
- Hamburgery podawaj polane ketchupem (rozsądnie) z ogórkami na boku. Dodatki oczywiście można i na pewno warto modyfikować.