Niezbyt efektowny wizualnie, niewyszukany i niefotegeniczny. Czy ktoś chciałby usłyszeć na swój temat garść podobnych komplementów??? |Niezbyt efektowny wizualnie, niewyszukany i niefotegeniczny. Czy ktoś chciałby usłyszeć na swój temat garść podobnych komplementów???
Niezbyt efektowny wizualnie, niewyszukany i niefotegeniczny. Czy ktoś chciałby usłyszeć na swój temat garść podobnych komplementów???
Tymczasem, ten placek tak ma i nawet nauczył się z tym żyć. Oczywiście, można mu współczuć, ale i bez tego radzi sobie znakomicie. Na każdym kroku udowadnia, że nie trzeba epatować urodą, by wzbudzić zainteresowanie. Czasami prostota i brak skomplikowania bywają cechami nie do przecenienia. Są takie chwile, kiedy potrzebujemy zupełnie zwyczajnego ciasta, a i często składników w domu mamy też tylko na zwykłe. Z tych oraz innych powodów, warto mieć w swoich zbiorach także ten przepis.
Składniki
- Składniki na tortownicę o śr. 24-26 cm:
- duże jabłko 1 szt.
- duży banan 1 szt. lub 2 mniejsze
- duże jaja 3 szt.
- cukier 3/4 szklanki
- cukier z prawdziwą wanilią 1 opakowanie
- mąka pszenna 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia solidne 1,5 łyżeczki
- oliwa z oliwek 1/2 szklanki
Sposób przygotowania
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Identycznie postępujemy z bananami.
- Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy oliwę. Całość dokładnie mieszamy.
- Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy. Na wierzchu rozkładamy owoce. Pieczemy ca 45 min. w temperaturze 180C.
UWAGI:
Jeśli obawiacie się charakterystycznego posmaku oliwy w cieście, użyjcie zamiast niej zwykłego oleju rzepakowego.