Składniki
- 14-16 krewetek 16/20
- pół cytryny
- oliwa
- łyżeczka posiekanego imbiru
- 2 posiekane ząbki czosnku
- pół drobno posiekanej cebuli
- posiekana ostra papryczka pozbawiona pestek
- 4 posiekane pomidory bez skóry
- 100ml bulionu lub wywaru ugotowanego na głowach i skorupach krewetek
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- gałązka tymianku
- opcjonalnie - listki curry
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Krewetki po rozmrożeniu w lodówce pozbawić głów i obrać ze skorup. Marynować w połowie czosnku, soku z cytryny, oliwie i soli. Po zamarynowaniu zebrać czosnek z krewetek.
Całą ilość czosnku, imbir i cebulę zeszklić na oliwie, dodać ostrą papryczkę, pomidory, tymianek. Smażyć na dużym ogniu, po czym dolać bulion i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować, aż sos się lekko zredukuje.
Krewetki smażyć na oliwie, po czym przełożyć do pomidorowego sosu. Gotować 2-3 minut, na koniec wyjąć gałązkę tymianku i dodać posiekaną kolendrę.
Podawać z gotowanym ryżem i soczewicą jako danie główne lub jako przystawkę z białym pieczywem