Mazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne kuchni polskiej. W ostatnich latach przykłada się większą wagę do jego smaku niż do wyglądu (fot. iStock)
Uwielbiam ten czas przedświątecznych wyborów. Niecierpliwe wertowanie przepisów i ustalanie menu to jedne z najrozkoszniejszych chwil.
Mazurek orzechowo-karmelowy zachwycił mnie kilka lat temu. Nazwa zobowiązuje – jest więc skrajnie orzechowy, mocno karmelowy, a do tego przyjemnie chrupiący. Jeden kawałek na długo zaspokaja apetyt na słodycze, co czyni tego mazura dodatkowo także mistrzem wydajności.
Składniki (na okrągłą formę do tarty o śr. 24-26 cm):
Ciasto:- mąka pszenna 150g
- masło 100g
- cukier 50g
- jajo 1szt.
- szczypta soli
Nadzienie:
- łuskane orzechy włoskie 250g
- cukier 400g
- woda 250ml
- sok z cytryny 1 łyżka
- masło 200g
- śmietana 100g