Festiwal młodych warzyw na każdym kroku.
Nie ma nic bardziej fantastycznego niż młody groszek, bób czy marchewka.|Festiwal młodych warzyw na każdym kroku.
Nie ma nic bardziej fantastycznego niż młody groszek, bób czy marchewka.|Festiwal młodych warzyw na każdym kroku.
Nie ma nic bardziej fantastycznego niż młody groszek, bób czy marchewka.|Festiwal młodych warzyw na każdym kroku.
Nie ma nic bardziej fantastycznego niż młody groszek, bób czy marchewka.
Nie potrzeba się zbytnio głowić, żeby przygotować z nich pyszne danie. Proste i lekkie. Tak lubię! Dlatego lato dla mnie trwa o wiele za krótko. Łapię każdą jego chwilę i cieszę się z każdego dnia. Głoszę pochwałę młodych warzyw i szlocham, kiedy zbliża się jesień. Lato trwaj!
Składniki
- młoda kapusta połowa główki
- młody groszek cukrowy w łupinach 500 g
- młoda marchewka pęczek
- młode ziemniaki 200 g
- dymki ze szczypiorem 2 sztuki
- koperek posiekany 2 łyżki
- oliwa 2 łyżki
- bulion warzywny 500 ml
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Kapustę i marchewkę umyć. Pokroić dowolnie.
- Ziemniaki dobrze wyszorować, pokroić.
- Groszek wyłuskać z łupiny.
- Na dużą patelnię wylać oliwę . Zblanszować na niej najpierw kapustę i przełożyć do garnka ,w którym będzie się gotowała zupa.
- Następnie podsmażyć ziemniaki i marchewkę, dodać dymkę.
- Przełożyć wszystko do garnka z kapustą.
- Wlać bulion, dodać sól i gotować 15 minut.
- Dodać groszek i gotować jeszcze 5 minut.
- Zupę doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
- Przełożyć na talerze i posypać koperkiem.