Piękne lato zdecydowanie mnie napędza.
Mam niespożyte pokłady energii i nie narzekam na upały.
Zwyczajnie kocham taki czas.
Ochładzam się domową lemoniadą, cydrem, owocowymi sorbetami.
Rankiem witam słońce i szczęściem nazywam każdy letni dzień.
Spędzam sporo czasu w kuchni, aby nie stracić nic ze smaków lata.
Inaczej się nie da.
Dzisiaj upiekłam pyszną rybę!
|Piękne lato zdecydowanie mnie napędza.
Mam niespożyte pokłady energii i nie narzekam na upały.
Zwyczajnie kocham taki czas.
Ochładzam się domową lemoniadą, cydrem, owocowymi sorbetami.
Rankiem witam słońce i szczęściem nazywam każdy letni dzień.
Spędzam sporo czasu w kuchni, aby nie stracić nic ze smaków lata.
Inaczej się nie da.
Dzisiaj upiekłam pyszną rybę!
|Piękne lato zdecydowanie mnie napędza.
Mam niespożyte pokłady energii i nie narzekam na upały.
Zwyczajnie kocham taki czas.
Ochładzam się domową lemoniadą, cydrem, owocowymi sorbetami.
Rankiem witam słońce i szczęściem nazywam każdy letni dzień.
Spędzam sporo czasu w kuchni, aby nie stracić nic ze smaków lata.
Inaczej się nie da.
Dzisiaj upiekłam pyszną rybę!
|Piękne lato zdecydowanie mnie napędza.
Mam niespożyte pokłady energii i nie narzekam na upały.
Zwyczajnie kocham taki czas.
Ochładzam się domową lemoniadą, cydrem, owocowymi sorbetami.
Rankiem witam słońce i szczęściem nazywam każdy letni dzień.
Spędzam sporo czasu w kuchni, aby nie stracić nic ze smaków lata.
Inaczej się nie da.
Dzisiaj upiekłam pyszną rybę!
Składniki
- Dorada po jednej na osobę
- cytryna pokrojona w plastry
- sól i pieprz do smaku
- oliwa 2 łyżki
- Pomidorowa salsa
- pomidorki koktajlowe przekrojone na połowy 500 g
- czerwone chili 1 papryczka, pokrojona na krążki, bez pestek
- sól do smaku
- oliwa 2 łyżki
- sok z połowy cytryny
- świeża kolendra posiekana 2 łyżki
- świeży koperek posiekany 2 łyżki
- oliwa do smażenia 1 łyżka
Sposób przygotowania
- Oczyszczone ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Naciąć boki. Posolić i oprószyć pieprzem.
- Do środka włożyć plastry cytryny.
- Ułożyć ryby w naczyniu do pieczenia i polać oliwą.
- Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 20-30 minut.
Pomidorowa salsa
- Oliwę wymieszać z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.
- Nagrzać patelnię z oliwą i wrzucić chili.
- Smażyć 3 minuty.
- Dodać pomidorki i smażyć razem na sporym ogniu 10 minut. Zdjąć z płyty.
- Wlać oliwę z sokiem cytrynowym. Wymieszać.
- Posypać kolendrą i koperkiem.
- Dodać sól do smaku.
- Podawać z upieczoną rybą.