Czekoladę, cukierki, wafelki, batoniki uwielbiamy wszyscy, niezależnie od wieku, płci czy szerokości geograficznej. Słodycze to po prostu synonim przyjemności. Aby jednak nasze ulubione łakocie zachowywały niezmienny smak i wygląd, musimy przestrzegać pewnych zasad. Podpowiadamy, o czym należy pamiętać, aby zwłaszcza latem utrzymać ich jakość i trwałość oraz jak najdłużej delektować się wyjątkowym smakiem.|Czekoladę, cukierki, wafelki, batoniki uwielbiamy wszyscy, niezależnie od wieku, płci czy szerokości geograficznej. Słodycze to po prostu synonim przyjemności. Aby jednak nasze ulubione łakocie zachowywały niezmienny smak i wygląd, musimy przestrzegać pewnych zasad. Podpowiadamy, o czym należy pamiętać, aby zwłaszcza latem utrzymać ich jakość i trwałość oraz jak najdłużej delektować się wyjątkowym smakiem.|Czekoladę, cukierki, wafelki, batoniki uwielbiamy wszyscy, niezależnie od wieku, płci czy szerokości geograficznej. Słodycze to po prostu synonim przyjemności. Aby jednak nasze ulubione łakocie zachowywały niezmienny smak i wygląd, musimy przestrzegać pewnych zasad. Podpowiadamy, o czym należy pamiętać, aby zwłaszcza latem utrzymać ich jakość i trwałość oraz jak najdłużej delektować się wyjątkowym smakiem.
Produkty żywnościowe podlegają przemianom wraz z upływem czasu. Zmianie podlega ich wygląd, konsystencja, zapach oraz smak. Wyznacznikiem przydatności do spożycia, czyli czasu, w którym zachowują najlepsze właściwości, jest data ważności. To jedna z najważniejszych informacji obok składu produktu, którą producenci mają obowiązek umieszczać na opakowaniu. Niewłaściwe przechowywanie oraz wpływ takich czynników zewnętrznych jak: temperatura, wilgoć, nasłonecznienie mogą powodować szybsze obniżanie się trwałości produktów. Ich prawidłowe przechowywanie pomoże zachować niezmienną jakość i pozwoli dłużej cieszyć się smakiem. Czekolada wymaga specjalnego traktowania Czekolada i lodówka to mit. Wprawdzie wysokie temperatury, szczególnie w okresie letnim, nie sprzyjają wyrobom czekoladowym, jednak przekonanie, że najlepiej przechowywać je w lodówce jest błędne. Czekoladę powinno się trzymać w chłodnym, lecz nie zimnym, suchym miejscu (najlepiej w temperaturze 12-18° C oraz wilgotności nie większej niż 75%). Zachowuje wtedy najlepsze właściwości smakowe. Poddana działaniom wyższych temperatur mięknie, tracąc konsystencję i połysk. Czułymi są również zawarte w czekoladach nadzienia, zwłaszcza orzechowe i kokosowe, zawierające wrażliwe tłuszcze. Rola opakowania W procesie przechowywania słodyczy istotną rolę odgrywają także opakowania. Muszą być dostosowane do rodzaju produktu, a także uwzględniać jego specyfikę. Wawel od kilku lat wprowadza opakowania typu flow pack. Jako jedna z pierwszych firm na rynku zastosowała tego typu opakowanie dla czekolad. W przypadku cukierków pakowanych w zbiorcze paczki wprowadziła indywidualne owijki. Najważniejsze zasady
- Nie trzymaj słodyczy w zbyt wysokiej temperaturze (wysoka temperatura powoduje pojawienie cienkiego, białego nalotu na powierzchni czekolady; jest to spowodowane krystalizacją i migracją tłuszczu)
- Nie przechowuj słodyczy w lodówce (tabliczka czekolady pokryje się wówczas cienką warstwą kryształków cukru. Kiedy wilgoć odparuje, a cukier skrystalizuje się ponownie, po wyschnięciu utworzy się szary, nieestetyczny nalot na powierzchni produktu)
- Chroń przed światłem (słońce powoduje przyspieszone utlenianie czekolady, dlatego ważne jest, aby chronić czekoladę przed jego wpływem. Stosuj się do zasad opisanych na opakowaniu (zwłaszcza temperatury, w jakiej należy przechowywać produkt)
- Nigdy nie spożywaj produktów, których termin przydatności do spożycia minął.
Odpowiednie warunki przechowywania są ważne dla utrzymania aromatu i smaku, pozwalają wydobyć najlepsze właściwości produktu.
Źródło: Wawel SA, producent słodyczy