Kiedy chłodniej i coraz ciemniej, czuję się trochę nieswojo...
Rano nakładam rękawiczki i motam się szalem.
Wypaturuję pogodnego nieba i marzę,żeby świeciło słońce.
Ciągke mam w głowie lato.
Na straganach szukam letnich klimatów.
Ale i tu jesienne zmiany.|Kiedy chłodniej i coraz ciemniej, czuję się trochę nieswojo...
Rano nakładam rękawiczki i motam się szalem.
Wypaturuję pogodnego nieba i marzę,żeby świeciło słońce.
Ciągke mam w głowie lato.
Na straganach szukam letnich klimatów.
Ale i tu jesienne zmiany.|Kiedy chłodniej i coraz ciemniej, czuję się trochę nieswojo...
Rano nakładam rękawiczki i motam się szalem.
Wypaturuję pogodnego nieba i marzę,żeby świeciło słońce.
Ciągke mam w głowie lato.
Na straganach szukam letnich klimatów.
Ale i tu jesienne zmiany.|Kiedy chłodniej i coraz ciemniej, czuję się trochę nieswojo...
Rano nakładam rękawiczki i motam się szalem.
Wypaturuję pogodnego nieba i marzę,żeby świeciło słońce.
Ciągke mam w głowie lato.
Na straganach szukam letnich klimatów.
Ale i tu jesienne zmiany.
Jabłka zdecydowanie wypierają inne owoce, a wśród warzywnych królują korzenie. A ja zaczynam gotować bardziej konkretnie i sycąco. Mam ochotę na kasze i gorące zupy. Dokładam nieco kolorów i jest piękniej!
Zupa z polenty i boczniaków z koperkowym pesto
Składniki
- Pesto z kopru
- świezy koper pęczek
- płatki migdałowe uprażone na patelni garść
- tarty parmezan 100 g
- oliwa 100 ml
- czosnek 2 ząbki
- melasa z granatów 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- Zupa
- boczniaki 200 g
- szalotka
- klarowane masło do smażenia
- bulion warzywny 300 ml
- gruba polenta 5 łyżek
Sposób przygotowania
PESTO:
- Zmiksować z oliwą koper, płatki migdałów i czosnek.
- Dodać parmezan, melasę z granatów,sól i pieprz.
- Wymieszać i wstawić do lodówki, aby smaki się połączyły.
ZUPA:
- Na patelni rozpuścić masło, zeszklić szalotkę i boczniaki (jeżeli są duże, pokroić na mniejsze kawałki). Odstawić.
- Do garnka wlać bulion i zagotować. Wrzucić polentę i gotować 10 minut. Dołożyć boczniaki z szalotką i razem zagotować ok. 5 minut.
- Zupę doprawić solą i pieprzem. Na talerzach dodać po łyżce koperkowego pesto.
Podsumowanie przepisu