Podróżując w długi niepodległościowy weekend po Kujawach, z premedytacją trafiliśmy na festiwal gęsiny w Przysieku.
Gęsi, gęsi, gęsi.
Jestem zbudowana, że tak wielu z nas lubi, ceni i kupuje gęsinę.
Naprawdę cieszę się jak dziecko!|Podróżując w długi niepodległościowy weekend po Kujawach, z premedytacją trafiliśmy na festiwal gęsiny w Przysieku.
Gęsi, gęsi, gęsi.
Jestem zbudowana, że tak wielu z nas lubi, ceni i kupuje gęsinę.
Naprawdę cieszę się jak dziecko!|Podróżując w długi niepodległościowy weekend po Kujawach, z premedytacją trafiliśmy na festiwal gęsiny w Przysieku.
Gęsi, gęsi, gęsi.
Jestem zbudowana, że tak wielu z nas lubi, ceni i kupuje gęsinę.
Naprawdę cieszę się jak dziecko!|Podróżując w długi niepodległościowy weekend po Kujawach, z premedytacją trafiliśmy na festiwal gęsiny w Przysieku.
Gęsi, gęsi, gęsi.
Jestem zbudowana, że tak wielu z nas lubi, ceni i kupuje gęsinę.
Naprawdę cieszę się jak dziecko!|Podróżując w długi niepodległościowy weekend po Kujawach, z premedytacją trafiliśmy na festiwal gęsiny w Przysieku.
Gęsi, gęsi, gęsi.
Jestem zbudowana, że tak wielu z nas lubi, ceni i kupuje gęsinę.
Naprawdę cieszę się jak dziecko!
Ale przy tej gęsiej okazji kupiłam świeże i chyba ostatnie już grzyby z tamtejszych lasów. Po gęsi to jesienią mój ulubiony kulinarny temat. Po pierwsze są piękne. Po drugie pachną lasem. Po trzecie pysznie się komponują chyba ze wszystkim.
Krupnik grzybowy z pęczakiem na gęsinie
Składniki
- rosół z gęsi 1 litr
- pęczak jęczmienny 100 g
- marchewka
- świeże podgrzybki 200 g
- szalotka
- masło klarowane
- sól i pieprz do smaku
- tymianek do podania
Sposób przygotowania
- Do garnka wlać rosół, pokrojoną w plasterki marchewkę i pęczak.
- Na patelni rozgrzać pół łyżki masła i podsmażyć posiekaną szalotkę.
- Dodać do bulionu. Wyłożyć na patelnię pozostałe masło i wrzucić grzyby.
- Jeżeli są duże pokroić je na mniejsze kawałki. Podsmażyć grzyby na sporym ogniu.
- Spróbować łyżką twardość kaszy. Jeżeli jest prawie miękka,dodać usmażone grzyby i gotować razem jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
- Zupę podać ze świeżym tymiankiem.
Podsumowanie przepisu