Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy.
Składniki
- bulion warzywny 1 litr
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- marchewka 1 sztuka
- pietruszka 1 sztuka
- soczewica czerwona 150 g
- ziemniaki 3-4 sztuki
- passata pomidorowa lub pomidory bez skórk 150 ml passaty lub 1 puszka
- kolendra utłuczone w moździerzu 1/2 łyżeczki
- imbir kawałek korzenia lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- curry szczypta
- chilli szczypta
- oliwa 1 łyżka
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki garść
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka z oliwą, podsmażamy chwilę, by się zeszkliły.
- Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do garnka z cebulą.
- Po chwili dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem. Następnie dodajemy ziemniaki i passatę pomidorową lub pomidory z puszki. Dodajemy przyprawy i gotujemy zupę na wolnym ogniu przez ok. 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Następnie zupę studzimy, wyjmujemy kilka kawałków ziemniaków i plasterków marchewki, resztę miksujemy przy pomocy blendera.
- Do zmiksowanej zupy dodajemy pozostawione ziemniaki i marchew, podgrzewamy, przelewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego