Mam perspektywę i nadzieję na ciepło i słońce, no i pyszny sezon na straganach.
Wiosna przynosi nowalijki, potem na talerze wkraczają szparagi, następnie truskawki. Truskawki dają sygnał, że to już początek lata i trzeba się spieszyć, aby się nimi nasycić. Niestety coraz trudniej o dobry truskawkowy owoc, pełen słodyczy i swoistego aromatu. Cieszę się więc tym, co jest w zasięgu straganów. Lubię pokombinować z truskawkami, nie podając ich tylko na słodko. Dzisiejszy ich mariaż ze szparagami i makaronem smakuje mi bardzo!
Składniki:
- 250 g truskawek
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 300 g tagliatelle
- 1 szalotka
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz do przyprawienia
Truskawki płuczemy na sicie i odrywamy szypułki, odsączamy z wody. Szparagi łamiemy w połowie łodyg i myjemy. Gotujemy na parze 5 minut. Nastawiamy duży garnek z posoloną wodą, doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy tagliatelle 7 minut. Gotowy makaron odsączamy na sicie. W tym czasie, kiedy gotujemy makaron, na patelnię wlewamy łyżkę oliwy i szklimy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy szparagi i makaron. Delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy truskawki w całości lub pokrojone na kawałki i łączymy z resztą składników. Danie wykładamy na półmisek i posypujemy tartym parmezanem. Można dodatkowo dodać świeżo mielony pieprz.
Autorka prowadzi blog kuchennymidrzwiami.pl