Najwyższy czas, aby zaplanować bożonarodzeniowe menu – tradycyjne dania, w szczególności te wigilijne oraz pyszne wypieki. Oto przepis na pyszny i prosty w wykonaniu herbaciany placek z bakaliami.
Składniki
Ciasto:
250 ml zaparzonej English Tea No 1. Ahmad Tea London
2 garści suszonej żurawiny
garść orzechów włoskich
250 ml miodu gryczanego
4 jajka
1 saszetka cukru wanilinowego
250 ml oleju kokosowego
250 gram cukru pudru
750 gram mąki tortowej
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
Składniki (lukier):
50 gram cukru pudru
3 białka
2 łyżeczki soku z cytryny (bez pestek)
Sposób przygotowania
Zaparz 1 szklankę mocnej English Breakfast Ahmad Tea London i odstaw do wystygnięcia. Ubij na sztywno pianę z 4 białek i odstaw. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem, powoli wlej do nich miód gryczany oraz olej kokosowy i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej przestudzoną herbatę (bez fusów). Dosyp mąkę wymieszaną wcześniej z sodą, cukier waniliowy, orzechy oraz żurawinę, a na końcu delikatnie mieszając dodaj ubite białka. Wszystko starannie połącz, wylej na dużą blachę i piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia. Następnie rozpocznij pracę nad przygotowaniem lukru. Do miski wlej białka oraz dosyp powolutku cukier puder oraz sok z cytryny. Miksuj mikserem przez około 15 minut. Wierzch ciasta pokryj równomiernie słodką masą,
www.ahmadtea.pl