1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Szkocki przepis na jajka

Szkocki przepis na jajka

123rf.com
123rf.com
Wielkanocne menu nie obeszłoby się bez jajek. Jak je przyrządzić, aby zaskoczyć domowników w te święta? Oto przepis na szkockie jajka z cebulowym reliszem.

Jaja pełnią wyjątkową rolę symbolu odradzającego się życia oraz nadziei, a pięknie zdobione pisanki są nieodłącznym elementem święconek i dekoracji stołów. Jaja to również prawdziwy skarbiec substancji odżywczych, takich jak białka, witaminy, nienasycone tłuszcze, sole mineralne oraz węglowodany. Zawierają także lecytynę i kwasy omega-3, które zapobiegają odkładaniu cholesterolu. Warto, aby znalazły się w naszym codziennym menu, ale Wielkanoc to szczególnie „ jajeczna” okazja.

Składniki
Składniki na 4 porcje: 4 ugotowane na twardo jajka 375 g mięsa mielonego 5-6 sztuk cebuli dymki 2 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 2-3 łyżeczki musztardy francuskiej Panierka: 1 jajko 3-4 łyżki mąki 100 g bułki tartej 500 ml oleju roślinnego do smażenia Cebulowy relisz: 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 duże pokrojone cebule 2 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
Rozgrzej olej we frytkownicy lub średniej wielkości rondlu do 170°C lub aż do momentu skwierczenia. Włóż mięso do miski, razem z cebulką dymką, sosem sojowym i musztardą, po czym dobrze wymieszaj. Mokrymi rękoma podziel porcje mięsa na 4 kulki. Weź jedną kulkę i spłaszcz ją i owiń dokładnie wokół ugotowanego na twardo jajka. Powtórz czynność z pozostałymi porcjami mięsa.Następnie przygotuj panierkę. Do osobnych głębokich talerzy wysyp mąkę, bułkę tartą oraz wlej surowe jajko. Ostrożnie obtocz przygotowane kulki w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż kulki na rozgrzanym tłuszczu przez 4-5 minut od czasu do czasu obracając, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Wyciągnij ostrożnie kulki za pomocą łyżki i odsącz z tłuszczu wykładając je na papierowy ręcznik. Podczas smażenia możesz zacząć przygotowywać cebulowy relisz. Rozpuść na patelni masło i oliwę, Dodaj cebulę i smaż przez około 4-5 minut aż zmięknie. Dodaj sos sojowy oraz cukier i dobrze wymieszaj. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj wszystko przez około 20 minut, mieszając sporadycznie, aż cebula stanie się brązowa i zawiesista. Podaj na zimno lub na gorąco, pokrywając reliszem szkockie jajka po wierzchu.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze