Wielkanocne menu nie obeszłoby się bez jajek. Jak je przyrządzić, aby zaskoczyć domowników w te święta? Oto przepis na szkockie jajka z cebulowym reliszem.
Jaja pełnią wyjątkową rolę symbolu odradzającego się życia oraz nadziei, a pięknie zdobione pisanki są nieodłącznym elementem święconek i dekoracji stołów. Jaja to również prawdziwy skarbiec substancji odżywczych, takich jak białka, witaminy, nienasycone tłuszcze, sole mineralne oraz węglowodany. Zawierają także lecytynę i kwasy omega-3, które zapobiegają odkładaniu cholesterolu. Warto, aby znalazły się w naszym codziennym menu, ale Wielkanoc to szczególnie „ jajeczna” okazja.
Składniki
Składniki na 4 porcje:
4 ugotowane na twardo jajka
375 g mięsa mielonego
5-6 sztuk cebuli dymki
2 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
2-3 łyżeczki musztardy francuskiej
Panierka:
1 jajko
3-4 łyżki mąki
100 g bułki tartej
500 ml oleju roślinnego do smażenia
Cebulowy relisz:
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 duże pokrojone cebule
2 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania
Rozgrzej olej we frytkownicy lub średniej wielkości rondlu do 170°C lub aż do momentu skwierczenia. Włóż mięso do miski, razem z cebulką dymką, sosem sojowym i musztardą, po czym dobrze wymieszaj. Mokrymi rękoma podziel porcje mięsa na 4 kulki. Weź jedną kulkę i spłaszcz ją i owiń dokładnie wokół ugotowanego na twardo jajka. Powtórz czynność z pozostałymi porcjami mięsa.
Następnie przygotuj panierkę. Do osobnych głębokich talerzy wysyp mąkę, bułkę tartą oraz wlej surowe jajko. Ostrożnie obtocz przygotowane kulki w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż kulki na rozgrzanym tłuszczu przez 4-5 minut od czasu do czasu obracając, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Wyciągnij ostrożnie kulki za pomocą łyżki i odsącz z tłuszczu wykładając je na papierowy ręcznik. Podczas smażenia możesz zacząć przygotowywać
cebulowy relisz. Rozpuść na patelni masło i oliwę, Dodaj cebulę i smaż przez około 4-5 minut aż zmięknie. Dodaj sos sojowy oraz cukier i dobrze wymieszaj. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj wszystko przez około 20 minut, mieszając sporadycznie, aż cebula stanie się brązowa i zawiesista. Podaj na zimno lub na gorąco, pokrywając reliszem szkockie jajka po wierzchu.