1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Deser z chałwą

Deser z chałwą

Jasmeen
Jasmeen
Chałwa zawdzięcza smak połączeniu nasion sezamu z delikatnym karmelem. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do deserów w letnie dni.

W języku arabskim słowo chałwa oznacza po prostu cukierek, ale jedzona z umiarem ma wiele zalet, a poza tym jest mniej kaloryczna niż czekolada. Oto przepis na deser z chałwy i letnich owoców.

Składniki
200 g chałwy pistacjowej (np. marki Jasmeen) sos karmelowy lub orzechowy 1 jogurt typu greckiego 1 opakowanie łuskanych pistacji jagody maliny
Sposób przygotowania
Ścianki naczynia, w którym chcemy podać deser polewamy sosem karmelowym lub orzechowym. Kruszymy chałwę waniliową na drobne kawałki i wrzucamy do pucharka. Następnie dokładamy kilka łyżek jogurtu, a na wierzchu układamy jagody oraz maliny. Gotowy deser posypujemy łuskanymi pistacjami i dla ozdoby polewamy sosem. Przed podaniem wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze