Chili to nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też źródło cennych składników odżywczych, także oksydantów,
Oto pomysł na pikantne danie z jalepeno, które zadowoli podniebienie miłośników ostrych smaków.
Składniki
5 papryczek jalapeno, np. marki Kuhne
1 cebula
4 pomidory
ząbek czosnku
4 udka kurczaka
łyżka octu
przyprawy: sól, pieprz, mielone goździki, oregano
Sposób przygotowania
Udka z kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą i przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek posiekaj, papryczki pokrój w paski. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wymieszaj z dodatkiem octu, oliwy i przypraw. Tak przygotowanym sosem polej kurczaka. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 200 º C przez około godzinę.