1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kokosowe kuleczki z migdałami

Bakalland
Bakalland
To tradycyjny brazylijski deser, bez którego nie może odbyć się żadne spotkanie. Kokosowy przysmak często zastępuje tort. 

Brazylijska kuchnia łączy wszystko, co najlepsze z kultury indiańskiej, europejskiej i afrykańskiej. Rozpoczynające się za chwilę Igrzyska Olimpijskie w Rio to doskonała okazja, aby poznać lokalne smaki.

Składniki
6 żółtek 1 puszka mleka skondensowanego 1 kostka masła 100 g wiórków kokosowych Bakalland 100 g migdałów Bakalland 1 opakowanie lodów śmietankowych
Sposób przygotowania
Żółtka miksujemy ze skondensowanym mlekiem. Następnie gotową masę przelewamy dongarnka, nie przestajemy mieszać. Masę podgrzewamy na małym ogniu, tak długo aż zgęstniej i zacznie się odklejać od dna. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie natłuszczamy dłonie masłem i z gotowej masy formujemy kulki. Do osobnego naczynia przesypujemy wiórki kokosowe i obtaczamy w nich uformowane kulki. Następnie do małych szklaneczek przekładamy lody śmietankowe, na samej górze układamy kokosowe kuleczki, wszystko ozdabiamy migdałami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze