To tradycyjny brazylijski deser, bez którego nie może odbyć się żadne spotkanie. Kokosowy przysmak często zastępuje tort.
Brazylijska kuchnia łączy wszystko, co najlepsze z kultury indiańskiej, europejskiej i afrykańskiej. Rozpoczynające się za chwilę Igrzyska Olimpijskie w Rio to doskonała okazja, aby poznać lokalne smaki.
Składniki
6 żółtek
1 puszka mleka skondensowanego
1 kostka masła
100 g wiórków kokosowych Bakalland
100 g migdałów Bakalland
1 opakowanie lodów śmietankowych
Sposób przygotowania
Żółtka miksujemy ze skondensowanym mlekiem. Następnie gotową masę przelewamy dongarnka, nie przestajemy mieszać. Masę podgrzewamy na małym ogniu, tak długo aż zgęstniej i zacznie się odklejać od dna. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie natłuszczamy dłonie masłem i z gotowej masy formujemy kulki. Do osobnego naczynia przesypujemy wiórki kokosowe i obtaczamy w nich uformowane kulki. Następnie do małych szklaneczek przekładamy lody śmietankowe, na samej górze układamy kokosowe kuleczki, wszystko ozdabiamy migdałami.