1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Szczawiowe lody z Austrii

© Österreich Werbung/ Austria.info
© Österreich Werbung/ Austria.info
Leżący na zachodzie Austrii Vorarlberg wyróżnia się świetną kuchnią.  Od wielu lat vorarlberscy kucharze starają się jak najczęściej korzystać z sezonowych i regionalnych produktów. Wioska Krumbach  specjalizuje się w produktach pozyskiwanych z bagien: roślinach, jagodach i ziołach. 

W karcie przez cały rok znajdujemy co najmniej jedną potrawę z bagiennym rodowodem. Jak przygotować „bagienne lody”?

Składniki
250  g  kwaśnej śmietany 130  g  cukru 40  g   liści szczawiu, najlepiej z bagien w Krumbach … sok z 1 limonki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wyrobić w mikserze na gładką konsystencję. Masę przetrzeć przez sitko i umieścić w maszynie do lodów. Wyrabiać aż do uzyskania kremowej konsystencji. Lody podawać z owocami, np. z truskawkami. (źródło: www.austria.info)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze